Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Här är de viktigaste sakerna du behöver veta.

”It’s a new day in search” sa Microsofts VD Satya Nadella när nya Bing presenterades under en presskonferens på Microsofts huvudkontor i Redmond, Washington under gårdagen.

Det kan man lugnt konstatera. Sedan ChatGPT lanserades i slutet av 2022 har vi fått höra om ”code red” hos Google, sett andra mindre kända sökmotorer lansera AI-chattar, och såklart hört ryktena om att både Google och Bing jobbar hårt för att lansera den här typen av teknologi i söket. Och framförallt hunnit bekanta oss ännu mer med ChatGPT och de möjligheter den typen av teknologi innebär.

I förrgår utannonserade Google att de inom kort ska lansera sin egen AI-chat kallad Bard samt AI-svar i söket och igår både utannonserade och lanserade alltså Bing sin nya sökmotor med integrerad ChatGPT.

En ny approach till sök

Enligt Microsoft går hälften av alla människors sökningar varje dag obesvarade på grund av att människor använder sökmotorer för att få svar på frågor som sökmotorerna inte var designade att besvara. Med nya Bing hoppas de ändra på detta.

There are 10 billion search queries a day, but we estimate half of them go unanswered. That’s because people are using search to do things it wasn’t originally designed to do. It’s great for finding a website, but for more complex questions or tasks too often it falls short.

Nya Bing låter dig sömlöst växla mellan traditionella sökresultat, AI-baserade sammanfattande svar samt chatläge.

Screenshot från nya Bing

Ny version av GPT

Den version av GPT som lanseras i Bing är en nyare version än den som vi kunnat testa i ChatGPT. Den ska också vara speciellt anpassad för sök. Det framgår dock inte om detta är den emotsedda GPT4 eller någon annan mindre uppdatering.

Bing har även inkorporerat ny AI-teknik i den traditionella sökalgoritmen vilket de säger har inneburit mycket relevantare sökresultat än förr.

Källor får alltid länkar

En kritik som riktats mot ChatGPT är att den inte anger sina källor den baserar svaren på. När ChatGPT nu integreras med Bing är det åtgärdat.

Goda nyheter för publicister alltså – som därmed får fortsatta incitament att skapa innehåll.

Copilot i Edge

Utöver att ChatGPT integreras i Bing kommer det också integreras i Microsofts webbläsare Edge. Detta ger dig möjlighet att be chatten utföra olika uppgifter gällande de sidor du besöker, t.ex. be den sammanfatta innehållet, jämföra olika sidors innehåll eller skriva inlägg för Linkedin (!).

Microsoft tar alltså inte bara upp kampen mot Google på sökområdet – utan även på webbläsarfronten.

Så provar du nya Bing

Nya Bing rullas ut just nu men går inte att nås av alla i skrivande stund. Du kan ansöka om att få access här: https://bing.com/new

Via den länken kan du också testa ett fåtal exempelsökningar på engelska som Bing själva tagit fram för att få en känsla av hur nya interfacet fungerar.

Se hela presskonferensen

Bing har lagt upp hela presskonferensen från igår på Youtube. Här kan du se konkreta exempel på hur den nya sökmotorn fungerar och vad som går att göra i den. Har du använt ChatGPT kommer du känna igen mycket. Om du inte vill titta på hela så börjar de konkreta exemplen 12 minuter och 21 sekunder in.

Intervju med Satya Nadella

TheVerge fick sitta ner med Satya Nadella där han beskriver Microsofts incitament till att göra det här just nu och lite om hur upptakten till det vi nu ser har utspelat sig. Kul att se det självförtroende Microsoft går in i detta med. Rekommenderas.

Spännande tider

Som SEO:are och digitala marknadsförare är det en mycket intressant period vi får uppleva just nu. Vi är många som länge önskat att någon tar upp kampen mot Googles dominans på riktigt. Att det skulle bli just Bing som till slut gjorde det hade åtminstone inte jag förväntat mig.

Även om Google kommer att mota Bing när de snart släpper sin egen motsvarande teknologi i sin sökmotor är det ett faktum att Bing tvingat fram Googles hand här – och fått dem att agera reaktivt på denna utveckling.

Exakt hur framtiden ser ut går inte att veta men vi kan åtminstone konstatera att vi nu står inför en helt ny era inom sök. En ny era som kommer innebära nya möjligheter, ställa nya krav på arbetssätt och säkerligen få oss att utmana många gamla sanningar. Spännande tider!