Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft sägs ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

The Information rapporterar att Microsoft enligt initierade källor har långtgående planer på att implementera tekniken bakom ChatGPT i sin sökmotor Bing.

Microsoft är en av de större investerarna i OpenAI (som ligger bakom ChatGPT) och rapporteras redan 2019 nått en överenskommelse med OpenAI om att få använda deras teknik i sin sökmotor. Funktionaliteten kan finnas på plats så tidigt som slutet på mars i år.

Skulle ryktet visa sig stämma kan det vara en game changer som skakar om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Ett nytt sätt att söka

Red alert

Vi har tidigare rapporterat om hur Google internt sägs ha utfärdat ”code red” med anledning av ChatGPTs omedelbara succé – och börjat fördela om teams resurser till att fokusera mer på att bygga ut Googles produkter inom AI.

Google har varit den dominerande sökmotorn i västvärlden sedan tidigt 2000-tal. Alla sökmotorer som försökt utmana har i mina ögon bara varit blekare kopior av Google som inte gett användaren någon riktig anledning att byta.

Med ChatGPT har vi gläntat på dörren till ett helt nytt sätt att söka och få information serverad på som direkt hotar Googles affärsmodell.

Samtidigt är tekniken bakom ChatGPT fortfarande i sin linda och det finns fortfarande problem med faktan den presenterar som svar.

Vi har tidigare lyft tankar om en hybridmodell, likt You.com, där AI:n också svarar med vilka källor de baserar sina svar på och länkar till de källorna. Hur Microsoft eventuellt väljer att göra, om detta rykte visar sig stämma, återstår att se.

Bra med konkurrens

Även fast det här bara är ett rykte i detta läge är det spännande att spekulera i hur en sån här förändring skulle förändra sökmotormarknaden som vi känner den idag. Google har länge varit den dominerande aktören och skulle må bra av mer konkurrens på det här området.

Samtidigt skulle en förändring i paritet med detta innebära helt nya arbetssätt för oss som jobbar med SEO och SEM. Exakt hur återstår att se beroende på vad som händer framöver.