­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, samt kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Två stora nyheter kommunicerades av Google under gårdagen. Den ena är att vi får en ny chatbot, Bard, som enklast kan beskrivas som en utmanare till ChatGPT från OpenAI. Den andra är att vi snart även får AI-författade svar på våra frågor direkt i Googles sökresultat.

AI-svar i sökresultatet

Så här kommer AI-svar att kunna presenteras i sökresultatet.

 

SERP med AI

 

Det är oklart på vilka typer av sökningar Google kommer svara på det här sättet. I just detta exempel är det en väldigt lång fråga vilket inte är det typiska sättet folk googlar på idag. Kanske kan det förändras med tiden om Google kan ge bättre direkta svar på den typen av långa frågor.

Googles VD Sundar Pichai säger:

“Soon, you’ll see AI-powered features in Search that distill complex information and multiple perspectives into easy-to-digest formats, so you can quickly understand the big picture and learn more from the web: whether that’s seeking out additional perspectives, like blogs from people who play both piano and guitar, or going deeper on a related topic, like steps to get started as a beginner.”

Bard

Bard är en så kallad conversational (samtalsförande) AI, som drivs av Googles språkmodell LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Bard sägs inte vara en del av den vanliga sökmotorn utan en separat tjänst. Google är tydliga med att Bard är i experimentfasen och att betrodda testare kommer få tillgång till tjänsten först innan den öppnas upp för fler användare de kommande veckorna.

Bard

Pichai säger om Bard:

“Bard seeks to combine the breadth of the world’s knowledge with the power, intelligence, and creativity of our large language models. It draws on information from the web to provide fresh, high-quality responses. Bard can be an outlet for creativity, and a launchpad for curiosity, helping you to explain new discoveries from NASA’s James Webb Space Telescope to a 9-year-old, or learn more about the best strikers in football right now, and then get drills to build your skills.”

Vart är källorna?

En sak som inte framgår i pressmeddelandet Google skickade ut under gårdagen är hur Google hänvisar till källorna de baserar sina svar på. I exemplet med Bard syns inga källor för Googles påståenden.

I bilden på det vanliga sökresultatet med AI-svar finns det länkar till externa webbplatser under svaret vilket rimligtvis bör vara källorna för Googles påståenden men det är inte helt uppenbart att så är fallet.

Att inte ange källor vore såklart ett dråpslag mot publicister och försätter Google i en konstig position där de framhäver sig själva som källan för sina svar. Att ange källor är enligt min mening ett måste för att skapa trovärdighet för den här typen av tjänster.

Samtidigt undviker Google redan idag att ange källor, exempelvis för den information som visas i knowledge panels. Vi lär få anledning att återkomma till hur Google tänkt kring detta längre fram.

Det går undan nu

Allt har gått väldigt fort på den här fronten sedan ChatGPT lanserades i slutet av 2022 och öppnade upp för detta helt nya sätt att söka och få information serverad på. Den senaste tiden har också varit som ett stort race mellan Microsoft och Google att vilja lansera den här typen av funktionalitet i sina sökmotorer på bred skala först.

En potentiell risk jag ser är att man gått för fort för att man velat ha first mover advantage och att det som nu lanseras inte är helt färdigt. Googles kommunikation kring att Bard är i experimentell fas antyder till viss del det.

Oavsett är det mycket spännande tider för alla oss som jobbar med digital marknadsföring. 2023 har alla möjligheter att bli ett av de mest intressanta sökåren på länge!

 

En kommentar på "­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet"

Kommentarsfältet är stängt.