Google Bard byter namn till Gemini

I februari 2023 lanserades Bard – Googles alldeles egna AI-chattbot – som skulle utmana andra stora rävar inom branschen som ChatGPT. Bard är baserad på Googles språkmodell LaMDA och används för att skapa kreativa och konversationsliknande svar för användarna. 

Nu meddelar Google att deras AI-tjänst Bard byter namn till Gemini och den kommer därmed ha samma namn som deras nya språkmodell som lanserades i december. Enligt Google själva ska Gemini representera en ny era för teknik när det kommer till att hantera text, bild, ljud och video och AI-tjänsten sägs vara en av de mest avancerade på marknaden. I samband med namnbytet kommer även en del andra nyheter. 

Google introducerar Gemini Advanced

Bard, numera Gemini, är tillgänglig på 40 olika språk i 230 länder och finns snart som en separat app för Android samt inbyggd i Google-appen för IOS. Den mest avancerade versionen av Gemini är baserad på deras språkmodell Ultra och kommer att kallas för Gemini Advanced. Med Advanced får du en partner som kan resonera logiskt, ge kreativ input och göra komplexa uppgifter såsom att koda, planera och följa dina instruktioner i detalj. Ultra använder en kombination av hela 57 ämnen, däribland matte, fysik, historia och medicin, för att kunna lösa även de mest avancerade förfrågningarna. 

Gemini Advanced ingår i det nya paketet Google One AI Premium Plan som kostar 255 kronor i månaden. Du får två prova på-månader gratis och tillgång till Google One. 

Gemini tar över fler produkter

Chattboten Geminis nya era har bara börjat och den kommer att integreras i flera av Googles produkter. Med prenumerationen Google One AI Premium Plan ska du kunna använda Gemini i bland annat Gmail, Docs, Sheets, Slides och Meet. Gemini integreras även i Google Cloud och ska hjälpa företag genom att öka produktiviteten samt att skydda sig mot cyberattacker. Du kommer även att kunna ställa in Gemini som förvald röstassistent i Android och därmed snabbt och enkelt få svar på alla dina frågor.  

Vad är vad?

Google har inte gjort det helt lätt för oss med namnbytet av Bard. Nu heter det mesta någonting med Gemini, vilket kan kännas förvirrande. Här försöker vi reda ut begreppen och vad som är vad:

  • Gemini – Googles mest avancerade chattbot som är baserad på språkmodellen med samma namn. Hette tidigare Bard.
  • Gemini Nano – Googles enklaste språkmodell av de tre modellerna Nano, Pro och Ultra. 
  • Gemini Pro – Googles mellanmodell och den språkmodell som Gemini är baserad på.
  • Gemini Ultra – Googles mest avancerade språkmodell och den modell som Gemini Advanced är baserad på.  
  • Gemini Advanced – Googles premiumversion av chattboten Gemini som är baserad på Gemini Ultra. 

Ekosystemet Gemini fortsätter att utvecklas och Google lovar att det kommer att komma mer. Vi följer utvecklingen med spänning!

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *