Din data i GA4 kommer skilja sig

Nu när dagen D för Universal Analytics står för dörren är det fler och fler som börjar titta på sin data i Google Analytics 4 och märker att den skiljer sig mot Universal Analytics.

Det kom som en chock när Google för ett drygt år sedan meddelade att Universal Analytics (UA), den gamla versionen av Google Analytics, helt kommer att försvinna 1:a juli 2023. Nu närmar vi oss detta ödesdatum med stormsteg.

Många företag har redan tagit steget att skaffa sig nya Google Analytics (GA4) och låtit det leva parallellt med UA under en tid. Min uppfattning är att det är vanligt att man inte riktigt bekantat sig med GA4 ännu, utan hänger kvar i UA så länge det bara går. Jag har själv gjort så. Men nu när vi närmar oss dagen D är vi fler och fler som dyker in GA4 och kollar på datan – och upptäcker att den skiljer sig mot UA.

Siffrorna i GA4 stämmer inte med UA

Med tanke på att GA4 fungerar annorlunda än UA är det väntat att datan kommer skilja sig. Här är ett axplock av anledningar att du ser andra siffror i GA4 när du jämför med UA:

  • GA4 bygger på en helt och hållet händelsebaserad datamodell, där UA bygger på en datamodell som består av sidvisningar, transaktioner, händelser, hits och och så vidare.
  • Gårdagens data är tillgängligt i GA4 först på eftermiddagen dagen efter. Viss data kan dröja upp till 7 dagar innan den finns tillgänglig i GA4. Detta gäller främst attribution till trafikkällor. I UA blir som regel exempelvis en transaktion synlig redan någon timme efter att den inträffat.
  • Antalet sessioner i GA4-gränssnittet är ett estimat, vilket det inte är i UA.
  • I UA räknas ett mål bara 1 gång per session. I GA4 kan samma konverteringshändelse räknas flera gånger under samma session.
  • Sessioner startas inte om i GA4 vid midnatt vilket de gör i UA.
  • Vissa mätetal har försvunnit eller tillkommit. Exempelvis är Aktiva användare ett nytt mätetal i GA4 medan begreppen Unika sidvisningar och Unika händelser som finns i UA inte finns i GA4.
  • Du har satt upp spårningen i UA och GA4 annorlunda och mäter inte exakt samma sak, eller på samma sätt.

Detta var som sagt bara exempel på saker som gör att dina siffror i GA4 kommer skilja sig mot UA. Som marknadsförare vet jag att detta är frustrerande. För vilka siffror ska jag lita på, vilka är rätt?

Rätt eller fel

I och med att GA4 och UA på flera olika sätt hanterar din data annorlunda går det inte att säga vilken av siffrorna som är rätt eller fel. Det är olika metoder för att samla in och räkna ut din data på.

Däremot kan det vara klokt att jämföra dina siffror i UA mot de du ser i GA4 och göra en rimlighetsbedömning. Om du under samma period fått 100 st nyhetsbrevsprenumeranter enligt UA men bara 10 st enligt GA4 kan du utgå från att något sannolikt är fel i din GA4-uppsättning och att du behöver undersöka detta.

Jämför med ditt affärssystem

Förutom att jämföra och förstå skillnaderna mellan GA4 och UA är det klokt att jämföra med dina affärssystem när det kommer till konverteringar. För där har du facit. Där kan du se hur många ordrar, offertförfrågningar, nyhetsbrevsprenumeranter och så vidare som kommit in och jämföra med både GA4 och UA.

Här visar jag på ett exempel för oss själva på Pineberry där en av våra konvertingspunkter är offerförfrågningar. Under februari 2023 såg det ut så här:

Antal offertförfrågningar:

Enligt vårt affärssystem: 47

Enligt GA4: 46

Enligt UA: 44

Det är relativt små skillnader i detta fall, vilket är skönt för det är inte alltid så. Skillnaderna mellan vårt affärssystem och GA4/UA förklaras sannolikt av att vi har en Consent banner vilket gör att visa besökare väljer att inte bli spårade. Konverteringarna från dessa personer dyker såklart ändå upp i vårt affärssystem men de spåras inte i GA4/UA.

När det kommer till skillnaden mellan GA4 och UA i detta exempel är det svårt att veta exakt vad det beror på men en sannolik anledning är att UA bara räknar en konverteringar per session som nämndes ovan.

Lycka till med GA4 och hör gärna av dig om du önskar hjälp med GA4, webbanalys eller något annat inom digital marknadsföring.

Ps. Om du inte ännu skaffat dig GA4, eller något annat alternativ till UA, då är det hög tid. Om drygt 3 månader slutar UA att samla in data. Ds.