Google dumpar FloC

Tanken var att Google skulle ersätta tredjepartskakan med FloC. Men på grund av ett svalt mottagande dumpar nu Google FloC till förmån för ett nytt system som heter Topics.

Tredjepartskakan ska försvinna från Chrome senast 2023. Fram tills nu har Googles tanke varit att ersätta tredjepartskakan med ett system som går under namnet FloC. I avsnitt 70 av Sökpodden pratade vi lite om just FloC.

FloC står för “Federated Learning of Cohorts” där kohort är det viktiga ordet som betyder en grupp individer som har gemensamma kännetecken. Men FloC har minst sagt fått ett svalt mottagande. Varken annonsörer, publicister, andra plattformar eller integritetsförespråkare har gillat upplägget med FloC. Därför är det kanske inte så förvånande att Google nu väljer att dumpa FloC.

Topics tar över

Istället för FloC lanserar Google ett nytt system som heter Topics. Precis som FloC handlar Topics om ämnen, men med den stora skillnaden att Topics bara handlar om ämnen.

Förenklat fungerar Topics så här: Google (Chrome) kommer kategorisera de sajter du besöker utifrån ett antal ämnen (just nu 350 st). Utifrån vilka sajter du har besökt de tre senaste veckorna kommer du som användare kunna få se annonser utifrån dina favoritämnen.

Från ett integritetsperspektiv uppfattas Topics som en bättre lösning än FloC. Men jag är inte övertygad om att exempelvis annonsörer ser Topics som ett steg i rätt riktning.

Personligen tror jag inte sista ordet är sagt i denna fråga. Men vi kan nog alla vara överens om att Topics är ett väldigt mycket bättre namn än FloC. Så där har Google lyckats.