Så fungerar en sökmotor

Lär dig hur Google och andra sökmotorer fungerar

Hur fungerar en sökmotor?

I internets vagga använde surfare länkkataloger för att hitta sajter som innehöll information de sökte. Länkkatalogerna var mer eller mindre en direkt adaption av telefonkataloger, men istället för att lista adresser och telefonnummer samlade de adresser till webbsajter. Ofta var det upp till användarna själva att lägga till sin sajt i länkkatalogen, vilket naturligtvis inte var särskilt praktiskt och få kataloger innehöll tillräckligt många sajter för att ens vara intressanta att besöka för gemene man. Så småningom började det därför dyka upp olika sökmotorer som gjorde internet betydligt mer tillgängligt för privatpersoner och vardagssurfare.

Några av de första sökmotorerna som blev kända för en större publik var Webcrawler, Altavista och Yahoo. Numera är Google den klart dominerande bland världens sökmotorer, men har i Ryssland stor konkurrens av Yandex och i Kina är Baidu marknadsledande.

I Sverige använder vi dock nästan uteslutande Google. Här är deras marknadsandel cirka 95 % och verbet ”att googla” har blivit synonymt med att söka efter något i en sökmotor.

Sökspindlarna letar efter nytt innehåll

Förenklat är sökmotorernas mål att samla information från världens alla sajter, för att sedan kunna presentera ett så relevant sökresultat som möjligt för dig som googlar.

För att hitta till alla olika sajter som finns på nätet använder sig de moderna sökmotorerna av så kallade sökspindlar. Det är ”sökrobotar” som helt enkelt navigerar runt på internet och upptäcker nya sajter och sidor genom att ”klicka” på länkar.

Dessa sökspindlar samlar sedan in information från sajterna de besöker. Denna information sparar de i sökmotorns index (en stor databas). I praktiken är det i detta index du som användare söker när du använder en sökmotor. Det betyder att om en sökspindel ännu inte har besökt din sajt kommer du heller inte att hitta sajten när du googlar.

För att säkerställa att du som googlar får ett så relevant sökresultat som möjligt använder Google sig sedan av avancerade algoritmer som utifrån hundratals faktorer (ofta kallat signaler) tolkar innehållet på en webbsida och räknar sedan ut vilka sidor som bäst motsvarar dina förväntningar när du googlar.

Viktigaste besökaren

För många sajtägare är Google den största trafikkällan. Detta innebär i sin tur att Google är sajtens viktigaste besökare. Att inte anpassa sin sajt för Google är samma sak som att inte optimera sajten för en stor del av sina potentiella besökare och kunder.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.