Utvärdering av SEO

Utvärdering är en viktig del av ditt SEO-arbete

SEO är mätbart

En av de stora fördelarna med SEO är att det är mätbart. Du har möjlighet att få svar på om din investering i sökmotoroptimering är lönsam eller inte. Detta förutsätter att du mäter och följer upp dina insatser vilket gör utvärdering till en viktig del av arbetet med sökmotoroptimering. Att utvärdera SEO kan i vissa fall vara enkelt och samtidigt i andra fall vara komplext. Allt beror på din målsättning och möjligheterna att spåra och mäta dina mål.

Ditt arbete med SEO blir aldrig perfekt med en gång och det finns alltid något att förbättra. Analyserar du inte dina resultat vet du inte vad som fungerat bra och vad som inte gett önskad effekt.

Mät dina mål

För att utvärderingen av ditt SEO-arbete ska kunna svara på frågan om det är lönsamt eller inte krävs det att du har satt upp tydliga och mätbara mål. För e-handlare är målet ofta att öka försäljningen, för B2B-företag handlar det inte sällan om att få fler leads och för en tidning kan målet vara att öka trafiken till sajten. Oavsett vilket mål du har är det viktigt att du har spårning på plats så att du kan mäta dina mål korrekt.

Google Analytics och Google Search Console

Google analytics logoTvå av dina bästa vänner när det gäller utvärdering är av SEO är gratisverktygen Google Analytics och Google Search Console. I Google Analytics kan du mäta dina mål och utvärdera den organiska trafiken som dina SEO-insatser förhoppningsvis skapar.

Vill du utvärdera vilka sökord dina besökare sökt på ska du vända dig till Google Search Console. I detta verktyg kan du även hitta eventuella fel på din sajt som gör att den inte syns som du vill på Google.

Ranking och synlighet

I de flesta fall är det inte speciellt viktigt hur man rankar på enskilda sökord utan det är snarare den aggregerade rankingen som är intressant att följa. På Pineberry använder vi verktyget Sistrix och deras Visibility Index i våra kunders SEO-arbete. Det ger oss och våra kunder en bra och tydlig bild över sajtens aggregerade synlighet.

SISTRIX-Logo-original-blue-lightblue-transparent

Med det sagt är det bra att även hålla koll på rankingen på specifika sökord i det fall det händer något, exempelvis om din sajt tappar i en Google-uppdatering. Då behöver du veta vilka positioner som har förändrats för att kunna skapa dig en bild av vad som hänt och dra slutsatser kring vad du ska förändra.

Vill du ha hjälp att spåra dina mål eller analysera dina resultat? Kontakta våra duktiga webbanalytiker för ett förslag!

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.