MySpace – Från social mediejätte till spökstad

MySpace var en av de första stora sociala nätverken på internet, och det var en av sin tids viktigaste mötesplatser. Mest känd för det stora uppköpet och miljonförlusten, och för att alla var vän med en man som hette Tom. Men vad hände egentligen? 

MySpace var en plattform som gav människor möjlighet att skapa och dela sin egen onlineprofil och lägga upp bilder, blogga och kommunicera med andra. Den var dessutom internationell, något som inte var helt vanligt vid denna tidpunkt. När MySpace började ta över de svenska användarna var sajter som Lunarstorm, Playahead och Bilddagboken som störst. Dessutom var det en plattform där artister och musiker kunde nå ut till en stor publik och marknadsföra sin musik. Många idag välkända artister fick sin start på plattformen. Sajten var också en viktig del av internetkulturen på 2000-talet och hade en stor inverkan på hur vi använder sociala nätverk idag.

När grundades MySpace och av vem?

Plattformen grundades av Chris DeWolfe och Tom Anderson 2003. DeWolfe och Anderson var vänner och affärspartners som såg en möjlighet att skapa en social nätverksplattform som skulle tillåta människor att skapa och dela sina egna onlineprofiler och ansluta sig till andra. Sajten blev snabbt populärt och blev en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet. Tom är kanske den mest kända av duon, det var nämligen han som är MySpace-Tom, användaren som alla automatiskt blev vänner med på plattformen.

Hur var det under storhetstiden?

På MySpace:s storhetstid var det spännande att använda tjänsten eftersom det var en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet. Det var en plats där man kunde skapa sin egen onlineprofil, lägga upp bilder och blogga om sina intressen. Man kunde också ansluta sig till andra människor och skapa vänskapsrelationer online. Många människor spenderade stora mängder tid på sajten och det var vanligt att man försökte ha så många vänner och följare som möjligt. 2007 lanserade de på allvar i Sverige, men hade redan sedan tidigare svenska användare.

Vilka artister och band fick sin start på MySpace?

Utöver de klassiska sociala mediefunktionerna var MySpace en viktig plattform för artister och musiker. Sajten blev ett viktigt verktyg för de som ville nå ut till en stor publik och marknadsföra sin musik. Det är idag många artister som fick sin start på sajten, bland annat Arctic Monkeys, Lily Allen, Calvin Harris och Adele, Skrillex, Charli XCX, Panic! At the Disco, men också svenska Miss Li.

Uppköpet & ägarbyte – och nedgången

Plattformen blev en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet och det blev snabbt populärt. 2005 köptes MySpace av News Corporation för 580 miljoner dollar. Under nästa årtionde fortsatte de att växa och nå en stor användarbas. Men med tiden började plattformen förlora sin popularitet till andra sociala nätverk som Facebook och Instagram, och det gick ner i värde. År 2011 såldes plattformen igen, nu för endast 35 miljoner dollar till en grupp investerare. En enorm minskning och en förlust affär på 545 miljoner dollar. Trots att MySpace fortfarande finns idag, är det inte lika populärt som det en gång var och har inte samma inverkan på internetkulturen som det hade under sin storhetstid.

MySpace tappade i populäraritet på grund av en kombination av olika faktorer. En av de viktigaste orsakerna var att andra sociala nätverk, såsom Facebook och Instagram, började bli mer populära och erbjuda mer avancerade funktioner och möjligheter för användarna. Speciell spel var något som var väldigt stort på Facebook vid denna tidpunkt. Dessutom hade MySpace ett långsamt och svårnavigerad gränssnitt, vilket gjorde att många användare började välja andra tjänster istället. MySpace hade också problem med spam och säkerhetsrisker, vilket också bidrog till att försämra användarupplevelsen.

En annan viktig faktor var att MySpace fokuserade på att vara en plattform för artister, musiker och deras fans, medan andra sociala nätverk som Facebook och Instagram hade en bredare användarbas och erbjöd möjligheter för alla att ansluta sig och dela sina intressen.

Alla dessa faktorer bidrog till nedgången. Tiden sprang till slut om sajten. De hade inte lyckats hänga med och driva den tekniska utvecklingen och trenderna om plattformen. Sajten var nu en spökstad.

MySpace idag

Plattformen är fortfarande ett aktivt social nätverk, även om den inte är i närheten av lika populär som den en gång var. Tjänsten erbjuder fortfarande möjlighet för användare att skapa och dela sin egen onlineprofil och lägga upp bilder och blogginlägg. MySpace fokuserar fortfarande på att vara en plattform för artister och musiker, och erbjuder verktyg för att hjälpa dessa användare att marknadsföra sin musik och nå ut till en publik. Dessutom har de integrerat med andra tjänster, såsom Spotify, för att erbjuda en mer omfattande upplevelse för användarna.

Men trots de nya uppdateringarna är det inte lika populärt som andra sociala nätverk och har inte samma inverkan på internetkulturen som det en gång hade.

Sammanfattning

MySpace är och var mer än bara en social nätverksplattform – det var en plats där människor kunde förverkliga sina musikaliska drömmar och hålla kontakten med vänner över hela världen. Även om det inte längre är det mest populära valet för varken kontakt eller musik så är plattformen en viktig del av internethistorien. Och sajten kommer för alltid vara sajten som förändrade hur vi använder sociala nätverk idag. MySpace kommer alltid att vara en plats som har en speciell plats i mångas hjärtan. Minns du din profil från sajten? Har du fortfarande kontakt med vänner som du hittade där? Dela gärna med dig av dina minnen från sajten i våra kommentarer.

Om du vill fortsätta bakåt i internethistorien rekommenderar jag att läsa min artikel om sökmotorn AltaVista eller om Googles historia.

Använde du MySpace?

Se resultat

Loading ... Loading ...