Tiktok och Twitter ökar medan Facebook minskar

Idag släpptes den årliga undersökningen Svenskarna och internet. Det finns som alltid många intressanta saker i rapporten där vi fastnade för hur olika sociala medier utvecklats under året.

En något förvånande insikt från 2022 års undersökning av Svenskarna och internet var att TikTok endast växte marginellt medan Instagram och Facebook stod stabilt. Brasklappen då var att undersökningen görs i början av året och den först publiceras cirka 6 månader efteråt.

Så för 2022 misstänkte vi att TikToks tillväxt och Facebooks tillbakagång inte riktigt hunnit hända fullt ut när datan samlades in. Därför var jag extra spänd på om vi istället kunde se denna trend när 2023 års undersökning publicerades idag.

TikTok växer

I år ser vi tydligt att TikTok växer, från 20 procent till 24 procent. TikTok var den av alla sociala medier som växte mest under 2023.

Facebook minskar

Samtidigt ser vi i år även den andra förväntade trenden, då Facebook minskar från 71 % till 68 %. Det är faktiskt första gången Facebook minskar i popularitet bland svenskarna som helhet vilket säkert stressar Mark Zuckerberg och gänget på Meta, framförallt som Instagram samtidigt står och stampar.

Twitter ökar

Med tanke på att många har lämnat Twitter (ja, jag vet att det heter X numera), eller säger att de ska lämna, är det kanske överraskande att Twitter ökar. Andelen svenskar som någon gång senaste 12 månaderna använt Twitter har ökat från 18 % till 20 %. Sannolikt är det så att Elon Musks intåg och upptåg har lockat mer användare än det skrämt bort.

Stora generationsskillnader

Något som inte är förvånande är att vi ser stora skillnader i användandet av sociala medier mellan generationer. I årets undersökning hade Internetstiftelsen gjort en rolig jämförelse där de jämför personer födda på 2000-talet med vi som är födda på 1900-talet.

Svenskarna och internet 2023

Ett talande exempel är hur användandet av TikTok och Facebook skiljer sig. Facebook står sig starkt bland de äldre där det används av 76 % medan TikTok bara används av 14 %. För de yngre är det nästan tvärtom, där bara 35 % använder Facebook medan hela 63 % förlustar sig på Tiktok.

Som alltid är Svenskarna och internet en mastig undersökning och det finns mycket intressant att hämta från den. Vad tyckte du var mest intressant i 2023 års utgåva? Kommentera gärna nedan!

*Procentsiffran vi refererar till avser svenska internetanvändare som använder tjänsten i fråga minst en gång per år. Undersökningen innehåller även siffror för de som använder tjänsten varje dag eller varje vecka.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *