5 SEO-trender 2019

Tidigare i veckan föreläste vi på konferensen Internet i fokus i Malmö. Ämnet var ”SEO-trender 2019 som du kan tillämpa direkt”. I denna artikel sammanfattar vi vår föreläsning.

Jag hade nöjet att få föreläsa om SEO på konferensen Internet i fokus i Malmö. Ämnet var trender och specifikt SEO-trender som faktiskt spelar roll i dag. Ofta handlar trendspaning om saker som kanske kommer spela en viktig roll i framtiden.

När du jobbar med SEO är det sällan en bra idé att optimera för framtiden, du måste optimera för hur Googles algoritm fungerar i dag och hur användarnas sökbeteende ser ut just nu. Annars blir det lätt pannkaka av alltihop.

Jag tog publiken till hjälp för att visa på detta. Jag frågade de drygt 300 personer som var på på plats:

”Hur många av er googlar varje dag?”

Här räckte såklart alla i publiken upp handen.

”Hur många av er googlar med rösten varje dag? Och då menar jag en riktig googling med rösten. Inte att ni sätter på Spotify, ställer en timer eller släcker lamporna”

Här räckte nästan inga upp handen.

För så är det ju, vi googlar ju nästan inte alls med rösten (ännu). Men ändå är röstsök trenden alla vill prata om. Visst, det är häftigt med röstsök, men det är inget som skapar något värde inom SEO i dag. Därför är det heller ingen trend du behöver bry dig om just nu. I alla fall inte om du frågar mig.

Jag pratade istället om dessa 5 SEO-trender för 2019.

1. Hastighet är viktigt för Google

Hastighet SEO

För några år sedan blev en sidas laddtid en rankingfaktor och Google har sedan dess fortsatt sitt fokus på hastighet. Bland annat med Google Speed Update förra året.

Anledning att Google är så besatt av hastighet stavas naturligtvis pengar. I dag görs ju majoriteten av googlingarna på mobilen, och på många ställen världen över är den mobila internethastigheten inte på topp.

När man klickar på något i sökresultatet vill Google inte att det upplevs segt och tråkigt. Förutom att långsamma sidor är en dålig användarupplevelse kommer det i slutändan även innebära mindre pengar till Google.

Använd gratisverktyget Google PageSpeed Insights för att se hur Google ser på din laddtid.

2. JavaScript skapar huvudvärk

JavaScript utvecklingAnvändandet av JavaScript ökar år från år. För oss som jobbar med SEO innebär detta en hel del huvudvärk. För det är långt i från självklart att Google kan läsa alla dina JavaScript.

Lägger du innehåll bakom ett JavaScript som Google inte kan läsa, då indexeras inte det innehållet och du kan såklart inte heller synas på innehållet.

Från ett användarperspektiv kan det finnas goda skäl till att använda JavaScript, men det är viktigt att komma ihåg att kontrollera att det inte skapar problem för synligheten på Google.

3. Mobile first indexing

Google är mitt i sin utrullning av Mobile first indexing. Ser vi på våra kunder är det grovt räknat något mer än hälften som Google flyttat hittills. Även om Mobile first indexing inte blivit en sån stor sak som vissa befarat, finns det en hel del saker att tänka på.

Vi springer titt som tätt på sajter som valt att plocka bort innehåll på den mobila versionen av sajten. I en Mobile first indexing-värld, där Google främst kommer använda den mobila versionen av dina sidor för att ranka dig, innebär detta ju att du försämrar dina chanser till synlighet på Google.

En annan utmaning med Mobile first indexing är att många sajter har en helt annan navigering på mobil mot desktop. SEO-mässigt är det viktigt att genom sin länkstruktur signalera till Google vilka sidor som är viktigast på sajten. På den mobila versionen av sajter är det vanligt att detta blir fel. Istället för att i första läget länka till ens viktigaste sidor så länkar sajten till alla sina sidor, eller bara till de minst viktiga.

Prioritering av sidor på mobilen blir då tvärtemot hur den ofta är på desktop. Och tvärtemot vad som är viktigt. Detta görs vanligtvis omedvetet och boven i dramat är inte sällan ett JavaScript.

4. Strukturerad data ökar

gröna sneakersStrukturerad data tar mer och mer plats i det organiska sökresultatet. Detta kan vara allt från en fakturaruta, pris och betyg för en produkt, tillagningstid och kalorier för ett recept eller min personliga favorit, när Google märker ut om det finns en produkt att köpa bakom en bild.

Strukturerad data handlar ju om att märka upp saker i koden med hjälp av ramverk som schema.org. Syftet är att hjälpa Google och andra sökmotorer att förstå vad som är vad på en sida.

Min erfarenhet är att en del svenska sajter är bra på att utnyttja strukturerad data, en del gör det utan att riktigt veta om det och några använder inte denna möjlighet alls.

5. Annonserna tar mer plats

Annonserna tar över Google

Den trend som sannolikt påverkat SEO mest de senaste åren är andelen annonser i sökresultatet. Det går inte att blunda för att Google pumpat in mycket mer annonser. Det är många fler annonser i dag, och dessutom har annonserna blivit större på bekostnad av de organiska resultaten. Ett färskt exempel på annonsernas utbredning är att det numera även finns Shopping-annonser i bildsöket.

Trenden med mer och mer annonser gäller dock främst de mest kommersiella och konkurrensutsatta sökorden. För det är fortsatt så att en överväldigande majoritet av de klick som görs i sökresultaten, görs på organiska resultat.

SEO är inte död denna gång heller. Men du behöver jobba lite smartare och lite hårdare för att kompensera för att annonserna tar mer plats.

Ett sätt att göra detta på är att lägga mer tid på din sökordsanalys. Du behöver gräva längre ut i sökordssvansen för att hitta nya relevanta sökord att synas på (som vi även pratade om i avsnitt 47 av Sökpodden).

Dels för att det sannolikt inte visas lika mycket annonser på dessa sökord, dels för att du genom att synas på fler sökord kan kompensera för den minskade organiska trafiken på de största sökorden.

Ett stort tack till alla er som var på plats och lyssnade i Malmö!