Sökordsanalys för Google

blått förstoringsglas ikon

Vad googlar dina kunder på? Det vet vi!


För att driva försäljning och nå lönsamhet med din sökoptimering handlar det inte bara om att synas på toppen – det handlar om att synas på rätt sökord och rätt sökfraser.

Vår sökordsanalys för Google ger dig svar på vilka sökord som är mest lönsamma att optimera för. Det tar tid att nå resultat och det är därför viktigt att satsa på rätt sökordsstrategi redan från början.

Vår sökordsanalys består av 3 delar:


number 1 icon faded

Workshop

Vår sökordsanalys börjar med en kortare workshop tillsammans med dig som kund. Syftet är att vi ska få en bra förståelse för din verksamhet med extra fokus på dina produkter/tjänster, konkurrenter samt vilka begrepp och sökord som används i er bransch.

number 2 icon faded

Analys

Med kunskapen från workshopen startar vi vår analys av vilka sökord som är bäst för din verksamhet. För att ta fram dessa sökord analyserar vi följande faktorer:

  • Relevans till verksamheten
  • Konkurrenters val av sökord
  • Nuvarande positioner
  • Sökvolym och trender
  • Konkurrensnivån på sökord
  • Konverteringsmöjlighet
number 3 icon faded

Rekommendation och genomgång

Sökordsanalysen levereras som ett skriftligt dokument med en tydlig rekommendation om vilken sökordsstrategi och vilka sökord som vi anser är bäst att satsa på. Vi går tillsammans med dig igenom analysen och belyser samtidigt vad som krävs för att synas på de rekommenderade sökorden.

Förstå sökintentionen

En viktig del i en sökordsanalysen är att förstå sökintentionen bakom en googling. Det är först då du på riktigt vet hur du på bästa sätt kan skapa ett innehåll som svarar på sökintentionen (search intent).

I många fall googlar en potentiell kund genom hela sin köpresa. Ska du sälja din lägenhet så kanske du börjar med att söka ”sälja bostad” för att i nästa läge googla ”mäklararvode”. Än så länge googlar du mest för att söka information, men när googlingarna blir ”fastighetsmäklare” eller ännu bättre ”mäklare Södermalm” då indikerar detta tydligt att du som potentiell kund är redo att slå till.

 

Genom att förstå sökintentionen kan du enklare prioritera vilka googlingar som är viktigast för dig. Exempelvis är det bättre att börja skapa relevant innehåll för sökord som ligger långt ned säljtratten. När detta är på plats, då kan du ta tag inspirationssökningar som ligger tidigare i köpresan. Allt detta är saker vi hjälper dig att reda ut när vi gör en sökordsanalys.

user icon

Har du koll på ditt nuläge och dina konkurrenter?


Utöver att välja sökord som är mest lönsamma för dig kan det även vara klokt att se över ditt nuläge med en Nulägesanalys och hur bra dina konkurrenter är med en Konkurrentanalys. Vi erbjuder en mängd olika analyser som hjälper dig att få koll på din optimering oavsett om du precis ska börja eller om du är en van sökmotoroptimerare. Det är bara att ställa frågan. Vi är inte längre än ett samtal bort, så kontakta oss gärna.

Hitta era sökord

Sökord är det som era potentiella kunder skriver in i sökfältet på Google när de letar efter det ni har att erbjuda. Ett sökord behöver inte vara ett enskilt ord utan kan ofta bestå av flera ord. Ibland kallas sökord även för sökfras, sökterm eller sökfråga.

blue lightbulb icon

Sökordsstrategi

Innan ni börjar SEO-anpassa er sajt är det viktigt att det finns en sökordsstrategi på plats. Innan vi vet vilka sökord våra kunder använder sig av när de letar efter det vi erbjuder går det inte att börja skapa det innehåll som krävs för att vara relevant för våra målgrupp. Så en väl genomförd sökordsstrategi är en viktig nyckel för att kunna dominera på Google.

users icon

Förstå din målgrupp

En sökordsanalys handlar om att förstå sin målgrupp. Det är lätt hänt att man som företag tänker inifrån och ut när man skapar innehåll till sina webbsidor. Om ni kallar era produkter för “vertikala transportsystem” men era kunder kallar dem för “hiss” då pratar ni inte samma språk. Detta leder i sin tur till att ni inte kommer synas när era potentiella kunder googlar efter just det ni erbjuder.

blue chart icon

Sökvolym

Sökord som ingen använder sig av är inget att ha. Därför det viktigt att undersöka hur många som googlar på ett visst sökord. Det finns flera olika verktyg där du kan se sökvolym för sökord. När vi gör sökordsanalyser använder vi oss av flera olika verktyg för att analysera sökviolym, exempelvis Sökordsplaneraren i Google Ads samt Ahrefs.

loupe screen icon

Primär och sekundära sökord

Vid en sökordsanalys brukar vi dela upp sökorden i primära och sekundära. Som en grundprincip ska varje webbsida (URL) på er webbsajt ha ett primärt sökord som i sin tur kan kryddas med ett antal sekundära sökord. Om en webbsajt består av 100 webbsidor kan det alltså då maximalt finnas 100 st primära sökord.

Det primära sökordet är landningssidans viktigaste sökord och de sekundära sökord är närliggande relevanta sökord som passar väl ihop med det primära sökordet. Om ens sidas primära sökord är “tröja” kan sekundära sökord vara exempelvis “snygg tröja”, “tröja herr” och “snygg tröja herr”.

blue shoppingcart icon

Long tail-sökord

Förutom primära- och sekundär sökord brukar vi prata om long tail-sökord. Här handlar det om den långa svansen av sökord som ofta har låg sökvolym men som det istället finns väldigt många av. Med tanke på att vart sjätte googlingen aldrig gjorts innan finns det hela tiden många sökord som man inte kan veta om på förhand.
För e-handlare är long tail-sökord ofta en viktig komponent för att lyckas med sin sökmotoroptimering. Med många produktsidor på sin webbsajt har e-handlare väldigt många möjligheter att synas på googlingar som det är svårt att ens kan tänka sig att någon söker efter.

Att lyckas med en long tail-strategi handlar till stor del om att ha en bra struktur på sin sajt, att det finns en optimerad hierarki mellans webbsajtens olka sidor. Sajtens struktur är givetvis något vi undersöker när vi hjälper er med SEO.

Våra verktyg för sökordsanalys

Utan bra verktyg är det svårt att göra en riktigt bra sökordsanalys. Det finns inte ett SEO-verktyg som är bra på allt, och därför använder vi oss av flera olika verktyg när vi hjälper er att göra en sökordsanalys.

Exempel på verktyg vi använder är Sökordsplaneraren, Ahrefs, Sistrix och AnswerThePublic. Dessa verktyg använder vi bland annat för att hitta sökordideér, ta reda på sökvolym, bedöma konkurrensnivå och analysera era konkurrenters sökord.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Denna sida är uppdaterad 2022-06-08