Sökoptimering

Att använda sökoptimering som en del av den långsiktiga marknadsstrategin är en god idé om du frågar oss. En bra optimerad sajt är tydlig och relevant både för besökare och för Google.

Att använda sökoptimering som en del av den långsiktiga marknadsstrategin är en god idé om du frågar oss. En bra optimerad sajt är tydlig och relevant både för besökare och för Google.

Vad är sökoptimering?


Visste du att det görs mer än 60 000 googlingar per sekund?

Att Googla efter något är idag en självklarhet vilket gör att de allra flesta företagen ser det som en hygienfaktor att synas på Google. Med tanke på den ökade konkurrensen i sökresultatet blir det bara viktigare och viktigare att ha en sajt som potentiella kunder enkelt hittar när de letar.

Det är här sökoptimering kommer in i bilden. Sökoptimering är allt arbete du gör på din hemsida för att Google och andra sökmotorer enkelt ska kunna hitta och indexera din sajt och och dess innehåll. Målet för sökmotorerna är att visa upp ett så relevant sökresultat som möjligt, har du då optimerat din sajt (gjort den relevant) så har den större chans att synas i resultatet när någon söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

När du syns på rätt sätt kan fler besökare hitta till dig och på så sätt kan du enkelt få fler nya kunder. Det är detta som gör Google till en lönsam kanal för din marknadsföring och sökoptimering till ett mycket viktigt verktyg.

Visste du att det görs mer än 60 000 googlingar per sekund?

pekande hand ikon

Sökoptimering får dig att synas


När du syns på rätt sätt kan fler besökare hitta till dig och på så sätt kan du enkelt få fler nya kunder. Det är detta som gör Google till en lönsam kanal för din marknadsföring och sökoptimering till ett mycket viktigt verktyg.

Testa vår gratis SEO-analys!

Vårt verktyg berättar hur väl din sida är optimerad för ditt valda sökord. Du får svaret direkt!

rapport på datorskärm

Effekter av sökoptimering


Den uppenbara effekten man får ut av sökoptimering är självklart att ranka högre på sina utvalda sökord. Här gäller det att hitta sökord, relaterade till din produkt eller tjänst, som har hög sökvolym. Det kan skilja stort i volym mellan olika ord på något som i det stora hela kan vara samma sak, exempelvis en spännande bok:

”Kriminaldrama” – 60 sökningar/månad

”Deckare” – 2300 sökningar/månad

Det gäller således att hitta de ord som kan tänkas driva mest trafik till sajt, även om man internt kanske kallar boken för ett kriminaldrama, så kan deckare definitivt vara bra att sökoptimera mot.

Christian Litezings, Johanna Wester

Optimera innehåll för besökare


De texter som du har på din sida ska givetvis vara relevanta och skrivna med utgångspunkt i de besökare som kommer till din sajt. En sökoptimerad text ska inte vara krångligare att läsa än en vanlig text. Det som skiljer en bra optimerad text är ofta ordval i rubriker och sökordsfrekvens. Det gäller att använda orden på rätt ställe och inte för ofta så de upplevs som ”spammigt”.

Varken Google eller besökare gillar texter som är för upprepande eller tillrättalagda för att synas på utvalda sökord. Så det bästa tipset är att skriva texten för besökare inte bara för Google. När du anser att texten är klar så tittar man igenom den en gång till och tänker sökoptimering. Då kan man göra små justeringar för att få med alla aspekter och ge texten en större chans att ranka på utvalt sökord.

Vi ser över din SEO-satsning

Vill du att vi ser över hur du kan öka din investering i sökmotoroptimering? Kontakta gärna oss för ett förutsättningslöst samtal eller möte.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

mörkblå datormus ikon

Sökoptimering i olika branscher


För en e-handlare så kan det kännas jobbigt om man börjar tänka sökoptimering för alla produkter man säljer. Har man tusentals produkter så är det förstås inte lätt att optimera varje produkt för sig. Här gäller det att sökoptimera kategorier. Om man säljer böcker, som i exemplet ovan, så får man tänka på var sökvolymen finns. Söker folk på enskilda böckers namn, eller söker de på ”deckare”? Med största sannolikhet är det kategorin som har störst sökvolym. Oavsett vad man säljer eller vill kommunicera så bör man alltid i första läget sökoptimera sina kategorisidor.

Små sajter mot stora sajter

Sökoptimerade sajter har i princip alltid bättre ranking än de som inte är optimerade. Det tar givetvis längre tid att optimera en stor sajt jämfört med en liten sajt. Det som är spännande är att det sällan finns något facit för exakt vad som behöver göras. Det gäller att utgå från en strategi, men också att kunna utvärdera och se om man behöver ändra något över tid. Resultatet av sökoptimeringen tar ofta lång tid, även om man i vissa fall kan se förändringar på bara några dagar.

Var börjar sökoptimeringen?

Att optimera titlar och rubriker är ofta ett enkelt första steg i sökoptimeringen, och det brukar ge en bra grundläggande effekt, utöver detta så finns det en lång lista på saker inom sökoptimering som bör ses över för att verkligen få full effekt. Har man då en sajt med 20 sidor så går det ganska fort, en sajt med 1000-tals sidor kräver dock lite mer tid.

Är det en riktigt stor sajt så är tipset att börja med de viktigaste sidorna, och sedan ta övriga i mån av tid. Sökoptimering är en väl värd investering, och många sajter har faktiskt det mesta av sin trafik från det organiska sökresultatet.

Varför ska jag
välja Pineberry?


Låt oss hjälpa dig med din optimering!

  • Pineberry kan hjälpa dig att välja rätt sökord från början så att du får en bra, stabil grund att stå på.
  • Behöver du ändra något på din hemsida för att synas bättre? Vi vet vad!
  • Vi har lång och bred erfarenhet och kunskap om sökoptimering och kan därför hjälpa dig nå toppen!

Att arbeta med sökoptimering kräver långsiktighet och tålamod. Det kan ta tid innan alla dina förändringar ger resultat och du syns på en topplacering – men det är värt besväret! Vår byrå är baserad i Stockholm men vi arbetar med kunder från hela Sverige.

Få en kostnadsfri offert