Blekko – en utmanare att ta på allvar?

BläckfiskOm man arbetar med SEO i Sverige så finns det egentligen bara en sökmotor man behöver bry sig om att optimera för, och det är Google. Men det kan ändå vara värt att hålla koll på den kaliforniska jättens konkurrenter, och detta av två anledningar.

  1. Googles hegemoni kommer inte att vara för evigt.
  2. Andra sökmotorer kan underlätta arbetet med att optimera för Google.

En sökmotor som är intressant av båda dessa skäl är Blekko. Sedan början av detta år har trafiken till sajten ökat med mer än 300 %, och ungefär hälften av de unika besöken verkar komma från utanför USA. Det finns flera anledningar till detta, och det faktum att Blekko inte är Google är knappast den enda. Blekko har varit skickliga på att marknadsföra sig genom närvaro på mässor och andra evenemang. Mer om detta finns att läsa här.

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att uttala sig om huruvida det kommer att bli Blekko som puttar ner Google från tronen, men det går att använda det till annat också. För detta måste man först skapa ett konto, och sedan kan man, genom att skriva in domänen följt av ett mellanslag och /seo, plocka fram en del data som kan vara intressant ur ett SEO-perspektiv. Det går att se:

  • Varifrån inlänkarna till domänen kommer. Dels vilka andra sajter som länkar till domänen, men även vilka länder länkarna kommer ifrån.
  • Vilka andra sajter som är samhostade med den aktuella domänen.
  • Hur hög poäng sajtens startsida får enligt Blekkos egen variant av PageRank, Host Rank. Det går även att se hur hög Host Rank undersidorna på sajten har.

En mer grundlig genomgång av Blekkos användningsområden för SEO finns här. Om du vill kunna spåra trafik från Blekko som organisk söktrafik i Analytics så finns en genomgång av hur du gör detta. Blekko fungerar nämligen inte riktigt som andra sökmotorer, och blir därför registrerat som referrer om du inte använder filter eller ändrar i koden.

2 kommentarer på "Blekko – en utmanare att ta på allvar?"

  1. Där ser man. Har du några uppgifter på hur många som använder blekko i Sverige?


Kommentarsfältet är stängt.