Faran med att mucka med Google

Ett färskt exempel visar på vad som kan hända om du väcker Googles uppmärksamhet kring din SEO-framgång. Framförallt om du valt en ifrågasatt väg dit. 

I slutet av november förra året skrevs nedan tweet som fick stor uppmärksamhet i SEO-kretsar:

Det som Jake, och hans byrå, gjorde i korthet var att kopiera en XML-sajtmap från en konkurrent till en kund, skapa 1 800 sidor utifrån denna sajtmap och sedan fylla dessa webbsidor med AI-innehåll. Detta innehåll började sen ranka väldigt bra på Google, så pass bra att Jake själv valde att kalla det för ett ”SEO-rån” (SEO heist) och att de stulit 3,6 miljoner i trafik från denna konkurrent.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många ansåg att metoden som Jake och hans ”rånargäng” använt sig av är förkastlig, och kanske till och med olaglig. Personligen håller jag med att metoden är tveksam av flera olika anledningar, men det är inte poängen jag vill lyfta med denna artikel.

Med tanke på hur mycket uppmärksamhet denna tweet fick, har jag med stor nyfikenhet följt utvecklingen av synligheten för sajten som gjorde själva stöten. Till en början såg det inte ut att hända något, men nu knappt två månader senare har sajtens synlighet helt kraschat (som du ser i artikelbilden ovan från Ahrefs).

Utmana inte Google publikt

Vi vet inte exakt varför sajtens synlighet har kraschat. Men en inte alltför vågad gissning är att uppståndelsen väckte Google vilket gjorde att de kände sig mer eller mindre tvingade att manuellt vidta åtgärder.

Jag är därför inte förvånad över att just denna sajt tappade sin synlighet. Men jag hade inte varit så nöjd på Jake om jag ägde sajten som kraschade. För om han inte hade skrivit sin tweet om deras SEO-rån hade deras synlighet på Google sannolikt fortsatt varit bra.

Min poäng är att det är riskfyllt att ställa Google i dålig dager publikt. Detta gäller oavsett vilka metoder du använt dig av för att nå framgång på Google, men det är givetvis extra riskfyllt att mucka med Google om du använt dig av metoder som Google och många med dem anser är tveksamma.

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Vad är din syn på denna kraschlandning? Kommentera gärna nedan!

4 kommentarer på "Faran med att mucka med Google"

 1. Kul att du såg det.
  Har själv följt Jake och uppmärksamheten kring sidan från första parkett.

  Hans verktyg för att skapa AI-innehåll är synnerligen kompetent och skapar bra artiklar. Använder den själv ofta.

  Orsaken till att sidan kraschade beror garanterat på att Google gett honom ett manuellt straff. Som en direkt följd av hans skryt på X och Linkedin.
  Många blev oerhört arga.
  Högmod.

  Dock så kan jag garantera att han fick tusentals nya kunder då Jake är oerhört skicklig på att utbilda och lära ut tekniker för att snabbt få ut mycket innehåll.
  Och det inlägget spreds riktigt mycket.

  Som vi båda vet är SEO-världen full av människor som är villiga att testa både grey-hat och black-hat.

  Han har även ansökt om ett Guinness världsrekord kring att snabbast ranka och få ett klick på en helt ny hemsida.
  Han lyckades få ett klick inom 24 timmar, men de antog inte hans ansökan. 😁


 2. Tack för din kommentar Hasan,

  Ja, säkerligen har uppmärksamheten gett Jake nya kunder. Samtidigt tror jag att det inte är en odelat positiv uppmärksamhet. Personligen gillar jag inte att han skaffat sig uppmärksamhet på bekostnad av att en betalande kund fick sin synlighet kraschad. Det skulle jag inte varit så glad över 🙂


 3. Det är sant.
  Han har fått många dödshot och riktade personangrepp efter ”rånet”. Vilket är helt absurt.

  Den sidan som han rankade är dock ingen betalande kund, utan hans egna. Han utför tester och experiment på sina egna sidor och utbildar sedan hur man kan göra det själv. Vilket är fair av honom. Att sänka en betalande kunds hemsida med experiment är bara lågt.

  Det han gör har SEO-are alltid gjort.

  1. Analysera vad som rankar idag,
  2. Anlita en skribent som skapar bättre innehåll än det som finns,
  3. Publicera.

  Skillnaden är att han effektiviserat punkt 2 och 3 med hjälp av AI. Och då blir människor arga 🤔.
  Men faktum kvarstår, han har skapat bättre innehåll än det som finns idag. Då det uppenbart rankade högre.


 4. Hej igen Hasan,

  Det som jag tror triggade många att bli väldigt arga är han själv kallade det för ”SEO Heist” och att han sa att de stulit trafik. Det är ju lätt att tycka synd om sajten han ”stulit” ifrån. Jag tror inte folk blev arga specifikt för att han använt AI eller effektiviserat processen. Utan snarare att han så tydligt hade tagit en struktur och innehåll från en annan sajt.

  Sen att ilskan går så långt att han får dödshot och personangrepp är såklart förkastligt.


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *