XML-sitemap

Lär dig om hur XML-sitemaps kan vara viktiga för din SEO

XML-sitemaps gör att Google hittar dina sidor snabbt

Det är viktigt att sökmotorer som Google kan komma åt alla sidor i sajtstrukturen genom interna länkar som återfinns företrädesvis i navigeringen. För att förenkla indexeringen för sökmotorerna kan man även ha en så kallad sitemap i XML-format. Detta är ett dokument som ska innehålla länkar till alla sidor som ska indexeras. En viktig distinktion är att en XML-sitemap inte gör att en sida rankar bättre utan ska bara ses som ett komplement för att underlätta och påskynda indexeringen.

Dela upp XML-sitemapsen

En teknisk begränsning är att en XML-sitemap inte får överstiga 50 000 sidor / URL:er. Så har du en stor sajt behöver du dela upp din XML-sitemap i flera delar. Detta kan vara klokt att göra även om du inte överskrider gränsen då det skapar en tydlighet för dig själv. Är du en e-handlare kan du exempelvis ha alla kategorisidor i en XML-sitemap och alla produktsidor i en annan. Ett annat exempel är om du har sajten på flera olika språk, då är det naturligt att ha en sitemap per språk.

Vanliga fel med XML-sitemap

Det är viktigt att XML-sitemapen endast innehåller aktiva sidor som du vill att Google ska indexera. Tyvärr är det vanligt att man ser att sitemaps innehåller många sidor som 404:ar eller sidor som är satta till Noindex vilket innebär att du kontinuerligt berättar för Google att du vill indexera sidor som inte ska eller kan indexeras. Av denna anledning är det klokt att gå igenom befintliga XML-sitemaps och rensa upp så att de innehåller rätt sidor.

Behöver alla en XML-sitemap?

Det enkla svaret är Nej. Har du en liten sajt med få sidor är nyttan med en XML-sitemap minimal och du kan med största sannolikhet strunta i att skaffa en. Har du däremot en stor sajt med väldigt många sidor, ja då kan det definitivt vara en fördel med att ha en XML-sitemap.

Olika typer av XML-sitemaps

Förutom XML-sitemap för vanliga sidor / URL:er finns det sitemaps för nyheter, bilder och videos. För det flesta sajter räcker det med en vanlig XML-sitemap men är du en tidning är det givetvis aktuellt med en sitemap för nyheter. Likaså om du har många videos, då är det läget att fundera över en video-sitemap.

Ladda upp i Google Search Console

Det går att ladda upp dina XML-sitemaps i Google Search Console. Fördelen med detta är att du på så sätt säkerställer att Google hittar dem, men även att du får information om Google hittar några tekniska fel på dem. Ett annat sätt som Google kan hitta din XML-sitemap är via din Robots.txt.

 

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.