Google rullar ut AI-översikter i sökresultaten

Google bekräftade under gårdagens Google I/O att de börjar rulla ut AI-overviews i de amerikanska sökresultaten. Fler länder väntas tillkomma inom kort.

AI-overviews, eller AI-översikter som vi förmodar blir den svenska översättningen, är det nya namnet på SGE (Search Generative Experience) som Google utannonserade förra året.

De amerikanska sökresultaten är först ut men fler länder ska följa. Detta bekräftades på årets upplaga av Google I/O, vilket Search Engine Land rapporterar om.

AI-översikter innebär att Google själva genererar ut ett svar på din fråga till dig direkt i sökresultatet, baserat på flera olika källor från Googles index, likt som i videon nedan.

 

Inte för alla sökningar

Google kommer inte att visa AI-översikter för alla typer av sökningar. De skall vara reserverade till att besvara mer komplexa frågor där Google anser att de kan ge ett mer värdefullt svar till användaren än de separata källor som visas i sökresultaten.

Uppföljning i Search Console men med brister

Du kommer att kunna följa upp hur många exponeringar och klick du får från AI-översikter via Search Console. Däremot kommer det inte gå att filtrera fram vilka exponeringar och klick som kommer från AI-översikter respektive vanliga sökresultat.

En tråkig nyhet om du frågar mig och något som gör det svårare som sajtägare att utvärdera hur värdefullt det faktiskt är att synas i dessa AI-översikter.

Kontraktet inom sök under många år har varit att sajtägare skapar innehåll som Google kan indexera och visa upp för sina användare – och Google har i utbyte mot det skickat värdefull trafik till din sajt. Om den trafiken skulle minska i och med AI-översikterna och att svaret ges på Google minskar också incitamentet för sajtägare att skapa innehåll för Google och deras användare.

Det här såklart är en delikat balansgång för Google och bristen på transparens kring uppföljningen av trafiken aktualiserar just denna fråga.

Inte perfekt ännu

Generativ AI är fortfarande en teknik som är i sin linda och kan ge felaktig output. Svaren i AI-översikterna kan därför ge rent felaktiga svar vilket vi sett bevis på nyligen.

Även fast Google tidigare visat upp länkar till felaktig information i sökresultaten (deras uttalade mål är ju att organisera all världens information) är det här betydligt känsligare eftersom de nu själva blir författaren till svaret.

Att skicka användaren till en källa som är uppenbart felaktig har såklart aldrig varit bra men det är något helt annat att själv vara den felaktiga källan. Räkna med att vi kommer få se flera såna här felaktigheter rapporteras nu när AI-översikterna rullas ut på bred front.

Vad händer nu?

Vi spekulerade redan när ChatGPT lanserades 2022 att Google skulle gå i den här riktningen eftersom tekniken öppnade upp för helt nya sätt att söka efter och få information serverad på. Nu vet vi att Google löper hela linan ut.

Samtidigt återstår det att se hur användarna kommer reagera och agera i de nya sökresultaten. Med lite distans till generativ AI i allmänhet och ChatGPT i synnerhet tycker jag det går att säga att området sök blivit betydligt större.

På vissa sätt kanske det inte är sök längre, utan något annat som hjälper dig nå de svar du behöver på de problem och frågeställningar du har.

Google har såklart insett det här också vilket gårdagens övriga nyheter om planering, research och lärande med Google Sök som bas är ett tydligt tecken på. Samtidigt återstår det att se om det är på Google vi främst vill göra just den här typen av aktiviteter.

Personligen tycker jag att det är i de renodlade produktsökningarna som tekniken verkligen kommer till sin rätt. Att kunna söka efter produkt i kombination med användningsområde, färg, form, pris, etc. och faktiskt få väldigt förfinade sökresultat är en tydlig förbättring av användarupplevelsen på Google.

Exempel på sökning efter produkt

Det är spännande tider vi just nu upplever inom sök. Det återstår att se vilket genomslag AI-översikterna kommer få och hur användare tar till sig dem. Efter mycket spekulationer under en lång tid har vi snart äntligen en bättre bild av det.

Hur tror du AI-översikterna kommer påverka framtiden för SEO? Kommentera gärna.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *