Penguin 2.0

Google rullade den 22:a maj ut den utlovade Penguin 2.0. Det är sällan Google är så här transparenta med vad de gör vilket gör att det ser mer ut som PR än som en stor förändring i filtret.

Google varnade redan innan för att det skulle bli en stor (!) uppdatering av pingvinen, en typ av varning de inte gjort sedan den första Pandan dök upp. Sanningen är att den ”bara” påverkade 2.3% av sökresultaten vilket är mindre än vad Penguin 1.0 gjorde. Filtret har också sagts vara mycket smartare men från vad vi kan se verkar det vara mer av samma, ankartext och sitewides är vad som ställer till problem.

Vad blev resultaten av Penguin 2?

Penguin skiljer sig från tidigare filter i vad som siktas på, Penguins mål är inte att i första hand förbättra sökresultaten utan att styra vems sidor som syns. Det märks tydligt då många sökresultat inte alls blivit bättre (sådana man lätt kunnat förvänta sig). Det Aaron Axelsson skriver om pingvinen i stort är lika riktigt även för Penguin 2.0.

Jag tror att det är ett direkt resultat av Pingvinfiltret. Det kan låta lite konstigt kanske, speciellt när jag också säger att filtret i sig fungerar ganska bra. Det jag tror har hänt är nämligen att fler har gett sig in i ”spam-branschen”. När filtret rullade de första två gångerna och många fick sig en smäll av de länkar som tidigare hjälpt dem till bra positioner, såg man plötsligt hur Google i princip gav ett frikort på en månad att spamma hur mycket som helst.

Visst pratas det om att det i porrsegmentet och liknande blivit mycket bättre (jag är inte helt säker på de stora vinsterna med det) men i de allra flesta sökresultat ser det likadant ut nu. Spammet är kvar, några som varit lite för aggressiva men ändå inte kan klassas som riktigt skräp har försvunnit.

Pineberry.com och Penguin 2.0

En annan effekt av Penguin 2.0 är att Pineberry.com faktiskt tappat positioner på Sökmotoroptimering. Det kommer inte direkt som en nyhet för oss som bloggar här utan det är något vi väntat på ett tag. Vi vet nämligen exakt var problemet ligger. Pineberry.com har en mycket stor mängd förtjänade länkar i form av badges som delas ut till dem som gör bäst ifrån sig i vårt SEO-verktyg. Tyvärr faller de här länkarna inom ramen för vad pingvinen slår mot.

Länkarna är i princip alla sitewides, de är likadant utformade och kommer från alla möjliga typer av sajter. Vi har som sagt sedan länge tagit med i beräkningen att de här länkarna skapar problem men har valt att inte agera ändå, vi får nämligen en hel del trafik från dem. En annan anledning är att vi inte har kontroll över dem, det är helt andra personer som länkat till oss och det betyder att vi inte utan betydande insatser kan ändra dem – Det är ett mycket stort problem med länkar utanför din kontroll.

Jag kan inte för mitt liv tro att det var sådana effekter Google ville ha när de rullade ut Penguin 2.0, samtliga som länkat på det här viset har vetat vad de gjort, aktivt valt att länka och gjort det utan ersättning. Många skulle hävda att det är själva definitionen på en länk Google tycker om, tyvärr är det ganska långt mellan vad Google säger att de tycker om och vad algoritmen gör. I slutändan är det algoritmens dom som står och den är ett väldigt trubbigt vapen.

I mina ögon (som förstås är väldigt jäviga) är det här ännu ett misslyckade av Google, det finns fortfarande gott om kriminella hackare som håller positioner medan de väljer att peta ner Pineberry.com några positioner.

 

4 kommentarer på "Penguin 2.0"

 1. Det känns som att ganska många förändringar i och med uppdateringen var i ett spann mellan 1-5 placeringar, med få siter som verkligen knockades ut. Mitt intryck är också att ju större och starkare varumärke man har desto mindre blev dessa förändringar trots en i stort sett identisk länkprofil som andra företag. Har ni samma uppfattning?

  Inga indikationer på att detta kommer att köras mer regelbundet framöver? Ett av de stora problemen har ju varit att de kört filtret med så långa mellanrum att spammarna har kunnat tjäna enormt på churn and burn.


 2. Hej Magnus,

  En sak som jag kom att tänka på när jag läste din artikel är alla affiliatelänkar, som alla ser likadana ut, ofta är redirectade och dessutom sitewide.

  Hur tror du Google ser på detta? Tanken är väl inte att straffa de som marknadsför sig på det här sättet? Eller har jag missat något som gör att Google ”ser skillnad” mellan affiliatelänkar och ex. er badge?

  Jag håller tummarna att du (ni) åter får högsta placering för sökordet ”sökmotoroptimering”!

  Hälsningar,
  Igor


 3. Pingback: Fem nyheter under SEO-året 2013 | Sokmotorkonsult.se

Kommentarsfältet är stängt.