Varning i Webmaster Tools, vad betyder det?

Google delar ut varningar

Google delar ut varningar i Webmaster Tools i mycket större utsträckning än förr. Om du loggat in på ditt WMT-konto och fått en varning så är det inte säkert att det behöver vara orsak till alarm. Det kan vara något som påverkat dig hela tiden.

De senaste månaderna har Google klart ökat sina meddelanden i Webmaster Tools. Jag har själv fått ett meddelande om att det ser ut som att Click Through Rate minskat på ett av mina större sökord. Det behöver alltså inte vara varningar. En varning som däremot dykt upp en del även på det svenska internet är följande:

Google Webmaster Tools notice of detected unnatural links on domanen.se!
We’ve detected that some or all of your pages are using techniques that are outside our quality guidelines, which are available here:
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769&hl=en
Specifically, look for possibly artificial or unnatural links on your site pointing to other sites that could be intended to manipulate PageRank. For more information about our linking guidelines, visit http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66356&hl=en
We encourage you to make changes to your site so that it meets our quality guidelines. Once you’ve made these changes, please visit https://www.google.com/webmasters/tools/reconsideration?hl=en to submit your site for reconsideration in Google’s search results.

Det är vanligt att många inte förstår varför de fått den. Ofta är anledningen att de visserligen byggt lite ”onaturliga” länkar under en period men det var länge sen. Kan bero på att de använt sig av ett mindre skickligt SEO-bolag under en tid men sagt upp avtalet eller att de i början när de testade SEO föll för typen ”100 backlinks from PR6 domain – $6.95”.

Anledningen till att du fått det här meddelandet på senare tid snarare än då är faktiskt lite lustig. Anledningen är att Google först nu skapat funktionen men den reagerar även på gamla straff. Du kan ha haft ett straff beroende på lite vad som helst och som kan ha påverkat lite hur som helst under flera år. Först nu väljer Google att berätta.

Google stepped up their notifications, so if you get a notification today, it doesn’t mean it is a new penalty. Google is sending notifications out for old penalties. John explained, ”while we have just recently started sending out these messages, they may apply to issues that were already known (and affecting your site’s standing in our search results) for a while.” (John Mueller, Google)

Vad det här betyder är att det kan mycket väl handla om något du gjort för väldigt länge sen och som påverkat dig hela tiden. Det kan förstås också vara nytt. Det  innebär också att Google snarare än att öka hur nitiska de är faktiskt väljer att vara lite mer öppna med vad de gör.

 

8 kommentarer på "Varning i Webmaster Tools, vad betyder det?"

 1. Fick idag varning för en site, fast av ett helt annat slag

  ”Some important page is blocked by robots.txt.”

  Ja, det visade sig vara /WP-Admin

  Viktig är den, men bara för mig 🙂


 2. Om jag läser den där varningen rätt har alltså sidor som fått den blivit borttagna från Googles index. Läskigt och just precis varför jag inte vågar anlita någon extern till att bygga länkar. Bra dock att Google satsar på att få bort black hats.


 3. Nej, siterna har inte blivit borttagna ur index. Jag vet ett ganska stort antal webmasters som frågat mig efter att ha fått varningen och inte en enda av dessa hade sett någon effekt av att ha fått den.

  Att du inte vågar anlita någon känns också lite bakvänt, är du övertygad om att du är bättre än samtliga proffs? Om inte, vore det inte rimligare att du inte vågade bygga själv?


 4. Ok, tänkte mest att ”to submit your site for reconsideration in Google’s search results.” lät som att det.

  Nej, det jag menar är att jag är rädd för att råka anlita någon som lovar guld och gröna skogar men sen börjar köra massa black hat bakom min rygg som får min site deindexerad. Jag är helt grön på SEO så tvivlar på att jag är bättre än någon om jag ska vara ärlig. 🙂


 5. Så länge du bara är överens med konsulten om att du vill veta vad som händer hela tiden så ska du inte behöva oroa dig. Det finns så vitt jag vet inga svenska konsulter som kör några särskilt svarta metoder men det beror ju förstås alltid på hur man definerar. Om du utgår från Googles Webmaster Guidelines (som är formulerade ungefär som en Eula, oavsett vad du gör eller låter bli att göra så är det ett brott mot dem). Kolla t ex:

  Undvik att använda knep för att förbättra rankningarna i sökmotorn. En bra regel är att fundera över hur det skulle kännas att berätta om vad du har gjort för en konkurrerande webbplats. Ett annat användbart test är att ställa sig själv frågan ”Hjälper detta mina användare? Skulle jag göra detta om det inte fanns sökmotorer?”

  Ta sista meningen, om det inte fanns sökmotorer, skulle du då bekymra dig med att lyssna på dem om nofollow-taggar som de tvingar dig sätta på annonser eller använda canonical? Om du har annonser på din site ska du eller ska du inte sätta rel=nofollow på länken? Å ena sidan är det ju något du aldrig skulle gjort om det inte fanns sökmotorer å andra sidan säger de ju rakt ut att man ska.


 6. @Kim: Det känns som Google skriver den varningen så fort de ser att du blockerar en tidigare oblockerad sida. Jag har fått något liknade på en skräpundersida.


 7. Magnus – om man nu har fått denna varning och har tappat positioner (kraftigt) Skall man då göra en reinclusion-request och i sådana fall hur skall denna vara utformad.


 8. Du behöver se till att fixa problemet och sen göra en reconsideration request. Ska återkomma om utformning i en egen post.


Kommentarsfältet är stängt.