Vilken typ av streck ska jag ha i mina sökvägar?

MAtt Cutts

För ungefär ett år sedan debatterades det en hel del om sökmotorvänliga sökvägar efter att Matt Cutts sagt att Google numer klarar dynamiska lika bra som statiska. Vi genomförde då ett test som tydligt visar att även om Google kan hantera dynamiska sökvägar så finns det klara fördelar med enkla och statiska. Vi skulle återigen vilja säga att det är viktigt och blir bekräftat av Cutts i videon nedan. Vi skulle också vilja lyfta en annan sak han tar upp, skillnaden mellan olika streck i sökvägen.

Många gånger händer det att sökvägar på en site använder understreck (golvstreck eller på engelska underscore) för att separera ord i sökvägar. Det kan se ut ungefär så här: www.sokmotorkonsult.se/att_bruka_understreck. Det här är inte optimalt, understreck har alltid lästs som ett eget tecken av Google till skillnad från bindesstreck, att_bruka_understreck blir alltså ett långt ord i Googles ögon snarare än 3 separata ord. Matt Cutts förklarar:

Lösningen är alltså enkel, använd sökvägar med bindestreck för att separera ord, som på den här bloggen /vilken-typ-av hellre än understreck.

6 kommentarer på "Vilken typ av streck ska jag ha i mina sökvägar?"

 1. Google > Semantiken 🙂
  För man kan väl tycka att det borde vara mer logiskt ändå med underscore än att binda samma ord, som ska vara skilda, med ett bindestreck.


 2. Förstår inte hur understreck kan läsas in som ett eget tecken. Till vilken nytta då? Borde ju vara sak samma om det är bindestreck eller understreck kan jag tycka.


 3. Patrik: han förklarat i filmen att man i programmeringssammanhang använder underscore som ett tecken, t.ex. get_adress. Skulle den bortse från det skulle massor av irrelevanta resultat om adresser dyka upp när du egentligen vill ha information om just den funktionen.


 4. Fråga på denna. Jag tolkar videon som att den skall användas för att binda samma söktermer. Dvs tex söktermen ”djurgården hockey” bättre skulle matchas med /djurgarden_hockey.html än /djurgarden-hockey.html då det i den sistnämnda blir två separata sökord. Eller missuppfattar jag?


 5. Andreas:
  Ja, lite missuppfattar du faktiskt.
  Det Matt säger är att Google binder ihop två ord till ett med _ , medan de läser det som separata ord om man använder – .

  Alltså, de ser ”djurgarden_hockey” som om det vore ett enda ord, medan de ser ”djurgarden-hockey” som två ord som hör samman.

  Eller såhär:
  djurgarden_hockey = djurgardenhockey
  djurgarden-hockey = djurgarden hockey


Kommentarsfältet är stängt.