URL

Lär dig hur du optimerar dina URL:er för SEO

URL

Vad som står i en sidas URL – även kallad sökväg eller helt enkelt webbadress – påverkar hur sökmotorerna tolkar och viktar sidans innehåll.

En sökmotorvänlig URL är stort sett detsamma som en användarvänlig URL – det vill säga genom att läsa URL:en kan både besökaren och sökmotorn utläsa var i sajtstrukturen sidan ligger och vad sidan innehåller.

Har du möjlighet att påverka hur URL:erna på din sajt skapas är det därför alltid att föredra att skapa sökmotorvänliga URL:er som beskriver innehållet snarare än består av siffor och parametrar.

Exempel på sökmotorvänlig URL: pineberry.com/seo/

Följ nedanstående rekommendationer för att skapa sökmotorvänliga URL:er:

  • URL:en innehåller sökfrasen du optimerar för
    Se till att den sökfras du vill synas på används i URL:en. Det skickar en tydlig signal till sökmotorerna vad sidan handlar om.
  • Undvik variabler som är svåra för sökmotorerna att tolka
    Har man en filterfunktion, eller en sökfunktion på sajten så bör dessa resultat inte indexeras. Dessa funktioner kan skapa olika parametrar som ej är att föredra. En URL ska inte innehålla tecken så som ”?”, ”=” eller ”&” som är svåra för både besökaren och sökmotorerna att förstå innebörden av.

URL:en till en sida om Google Ads skulle kunna se ut så här:
pineberry.com/google-ads/

Vilket är ett betydligt bättre alternativ än:
pineberry.com/productID=123/

Å, ä och ö i URL:en

Ska man använd å, ä, ö och andra specialtecken i URL:en? Bra fråga! Google är generellt sätt bra på att hantera URL:er med specialtecken, men tyvärr är inte alla andra verktyg och system lika bra på det. Så för enkelhetens skull rekommenderar vi att inte använda å, ä och ö i dina URL:er. Denna rekommendation hänger såklart även ihop med att det inte finns någon direkt fördel med att använda å, ä och ö i URL:en. Så varför chansa?

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.