Lyckas med Demand Gen – 6 tips

Demand Gen är en intressant kampanjtyp inom Google Ads. I denna artikel bjuder vi på 6 saker som är viktiga att tänka på för att lyckas med din annonsering på Demand Gen. 

I ett av våra webbinar härom veckan pratade Felix och jag om Demand Gen, och Felix bjöd på 6 st tips för att lyckas med Demand Gen som är en spännande kampanjtyp inom Google Ads. På många sätt är Demand Gen mer likt annonsering i sociala medier än att annonsera i sökresultatet på Google.

Föredrar du att lyssna på Felix tips går det att se en repris av vårt webbinar. Vill du hellre läsa kommer tipsen här!

1. Mikrokonverteringar
Med tanke på att Demand Gen är push-marknadsföring där dina annonser visas på Googles ytor på Discover, Gmail och YouTube kommer du inte ha lika hög konverteringsgrad som med sökannonser på Google Ads. Därför blir det ofta nödvändigt att optimera mot mikrokonverteringar. För e-handlare kan detta innebära att du optimerar mot ”lagt i kundvagn” eller ”startat checkout” istället för köp.

2. Lookalikes
Sedan similar audiences försvann har det inte funnits någon möjlighet att bygga målgrupper utifrån din egen förstapartsdata i Google Ads. Men den möjligheten är tillbaka i och med Demand Gen där det finns möjlighet att använda dig av Lookalikes och med denna funktion kan du exempelvis bygga målgrupper utifrån dina befintliga kunder. Lookalikes är exklusivt för just Demand Gen inom Google Ads och är en av kampanjtypens största fördelar.

3. Sökord
Även om Demand Gen inte är sök går det att använda sökord. Här handlar det om att bygga målgrupper utifrån personer som har googlat eller på något annat sätt visat intresse för de sökord du väljer. Har du lyckats med sök på Google Ads och har en bra lista med konverterande sökord är detta en ypperlig utgångspunkt för att skapa relevanta målgrupper inom Demand Gen.

4. Överlapp
Om du redan annonserar på YouTube finns risken att du skapar överlapp och når exakt samma målgrupp med Demand Gen. I de flesta fall är detta inte en bra idé då det ökar frekvensen och du lägger mer budget utan att nå en större målgrupp. Så detta är något att hålla koll på om du annonserar på både YouTube och Demand Gen.

5. Annonser
Kampanjtypen Demand Gen erbjuder många olika typer av annonsplaceringar, vilket i sin tur kräver många annonsformat. Frågar du Google anser de att du ska använda dig av alla annonsformat för att maximera möjligheterna.

Vi tycker snarare att det beror på syftet med kampanjen. Om målet är att driva försäljning, då räcker det ofta med feed-annonser. Är målet även att bygga varumärkeskännedom och nå en hög räckvidd, då behöver du komplettera med video- och display-formaten.

En fördel med att köra alla format är att du ger algoritmen större möjligheter att hitta konverteringar genom att följa användare mellan olika format och inte begränsa det till ett.

6. Google Ads Conversion tracking
Google Ads Conversion tracking använder en attribution som är ”snäll” mot Google Ads i jämförelse med att importera konverteringar från Google Analytics. Som vi nämnde tidigare kommer en Demand Gen-kampanj inte konvertera lika bra som en sökkampanj vilket gör det viktigare att få in så mycket data som möjligt för att Googles algoritmer ska kunna göra ett bra jobb åt dig.

Om du tycker att Google Ads Conversion tracking är alldeles för optimistisk i sin attribution går det utmärkt att låta Google Ads optimera utifrån denna data medan du själv utvärderar kampanjen utifrån data i Google Analytics som har en mer konservativ attribution.

Är du nyfiken hur vi kan hjälpa dig med Demand Gen? Hör då gärna av dig. Lycka till!

 

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *