Nu kommer Consent Mode v3

Google nöjde sig inte med Consent Mode version 2 – redan nu kommer kravet att alla annonsörer måste uppgradera till version 3. Denna gång ger Google tydliga incitament till att vara klar i tid.

Knappt har vi hunnit lämna Consent Mode v2 bakom oss innan Google slår till med version 3. Denna gång tar Google i med hårdhandskarna om du som annonsör inte har implementerat den nya versionen av Consent Mode i tid.

Tidsfrist för V3 sista april i år

För er som kommer ihåg handlade Consent Mode v2 förenklat om att Google ville att annonsörer skulle addera två parametrar i den information som skickas till Google i samband med en webbplatsbesökares samtycke.

Techjätten från Mountain View i Kalifornien har nu sent omsider insett att de missade en sak i version 2, de behöver få in ytterligare information från annonsörerna för att Consent Mode ska vara förenligt med Digital Markets Act (DMA). Denna nya parameter går under namnet ”ad_sec” och skickar med information huruvida användaren har genomgått en verifierad säkerhetsklassificering enligt Europols standard.

Det är en kort tidsfrist som Google ger annonsörerna – redan den sista april i år måste du ha uppgraderat till Consent Mode version 3.

Länkar till konkurrenterna istället

Konsekvenserna om du inte uppgraderar i tid är att Google kommer fortsätta att visa och ta betalt för dina annonser, men när någon klickar på din annons kommer de skicka användaren till en slumpmässig konkurrent till dig som implementerat Consent Mode v3. Det är tydligt att Google höjer insatserna och att Googles kostymprydda jurister börjat bli riktigt oroliga för vad EU kommer göra om Google inte lyckas följa DMA.

Som Venus Aperire, talesperson för regelefterlevnad i EU hos Google, kort och koncist säger i ett uttalande: ”It’s now or never”

Både vinnare och förlorare

Det var många annonsörer som inte fick Consent Mode v2 på plats i tid, och med tanke på den korta tidsfristen denna gång kommer det sannolikt vara ännu fler som får det kämpigt med Consent Mode v3. Samtidigt kommer de finnas vinnare som kommer få massa relevant trafik som deras konkurrenter betalar för. Detta blir ett drömscenario för vissa annonsörer.

Jag förstår att Google måste sätta hårt mot hårt för att inte hamna i bryderi med EU-myndigheterna. Men konsekvenserna är väl ändå lite väl långtgående? Eller vad tycker du? Skriv gärna en kommentar nedan.

Här kan du läsa Googles officiella kommunikation kring Consent Mode v3.

3 kommentarer på "Nu kommer Consent Mode v3"

  1. Vi är precis färdiga med Consent Mode 2, det här känns som en käftsmäll. Men hittar ingen information om det någon annanstans och länken nederst i inlägget här går till SERPen för CM2.. så är det ett 1 april skämt…?


  2. Högre ort har bestämt att jag inte får uttala mig mer om det än det vi skrev den 1:a april.


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *