Universal Analytics-data raderas den 1:e juli 2024

Snart sätts den sista spiken i kistan för Universal Analytics. Den 1:e juli 2023 slutade Universal Analytics att samla in data och ett år senare, den 1:e juli 2024 kommer din gamla UA-data försvinna för alltid om du inte sparar ned den innan dess. 

Under våren 2022 kom nyheten att Google skulle stänga ner den dåvarande versionen av Google Analytics – Universal Analytics – i juli 2023. Nu har det snart gått ett år sedan nedstängningen och de allra flesta har genomfört en övergång till Google Analytics 4 vid det här laget.

Universal Analytics har alltså inte samlat in någon data sedan förra sommaren, och efter den 1 juli 2024 kan du inte längre komma åt dina gamla data i Universal Analytics – Google kommer helt enkelt att trycka på raderaknappen.

Om du vill spara information från Universal Analytics är det alltså hög tid att börja göra det nu, men först kan det vara klokt att fundera på nedanstående frågeställningar:

Behövs den gamla datan?

Är du säker på vad du ska ha den till? Vilka insikter förväntar du dig att få ut av den? Det är lätt att tro att man behöver spara på gammal data, men ofta är gammal data att likna vid innehållet i den där flyttkartongen längst in i förrådet som du inte öppnat på tre år. Det kan i vissa fall finnas en poäng med att kunna jämföra specifik data mot föregående år för att identifiera trender, men har du haft din GA4 data tillgänglig i minst ett år är behovet av data från Universal Analytics inte lika stort.

Förändrade förutsättningar

Webbdata som har samlats in under flera år har troligen vid ett eller annat tillfälle påverkats av yttre faktorer som gjort att förutsättningarna för insamlingen har förändrats. Det kan t.ex. handla om att datainsamlingen inte har fungerat under en eller flera perioder, eller att du har bytt från att samla in intäkt inklusive moms till exklusive moms. En faktor som på senare år har påverkat datainsamling av webbdata väldigt mycket är införandet av samtyckesmoduler för cookies på webbsajter.

Har du koll på om ovanstående saker påverkat din datainsamling, och i sådana fall när? Har du inte koll på detta finns det en risk att du drar felaktiga slutsatser när du analyserar din gamla data.

Är gamla datan jämförbar?

Google Analytics 4 använder inte alltid samma insamlingsmetoder som användes i Universal Analytics. Detta gör att vissa dimensioner och mätetal inte är jämförbara mellan de olika systemen. Du behöver ha koll på detta ifall du ska göra jämförelser mellan data insamlat i de olika verktygen.

Så sparar du din data

Om du känner att du har ett behov av att spara ner din gamla data så finns det olika alternativ:

  • Exportera standardrapporterna till Excelformat direkt från gränssnittet i Universal Analytics. Förslagsvis gör du detta aggregerat månadsvis.
  • Använd någon av alla tjänster på marknaden som specialiserar sig på just detta. Några sådana är Analytics Canvas, Analytics Safe eller GA3-exporter.
  • Eller använd Universal Analytics API:et och spara ner din data på valfritt sätt.

Du är varmt välkommen att kontakta oss på Pineberry om du behöver hjälp med att spara ned din UA-data.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *