Ett bär eller en byrå?

Vi får ofta frågan varför vi heter Pineberry. Detta är historien bakom vårt namn

pineberries in a bowl

Under sensommaren 2007, innan vi startade vårt bolag, funderade vi febrilt på vad vi skulle döpa det till. Några namn som luftades var Inconcept, Interado och The Woo. Men de kändes inte rätt.

Sedan tänkte vi att frukt och bär har fungerat bra för företag som Apple, Orange och Blackberry. Efter att vi inventerat våra frukt- och bärkunskaper insåg vi att de flesta frukter dessvärre var plockade. Det som återstod var att hitta på en frukt eller ett bär.

Vi skrev upp en massa frukter och bär på en whiteboard-tavla och började sedan kombinera frukterna med varandra.”Pearbanana”, ”Melonberry” och ”Bluegrape” var några av skapelserna men det var inte förrän vi kombinerade Pineapple med Strawberry som vi slutligen fann rätt frukt: Pineberry.

Efter att vi lyckats köpa domännamnet Pineberry.com av en japan för 950 USD var saken biff. Namnet var skapat, det påhittade bäret likaså.

Bäret blir ett aprilskämt


Tiden flög förbi. 2007 blev 2010 och framgången var ett faktum. Kanske var Pineberry inte självaste Apple, men nog gick det bra för oss. Fortfarande var vi nöjda med vårt unika företagsnamn. Men så kom holländarna.

Det var morgonen den 1 april 2010. Förvirrade såg vi på statistiken. Aldrig förr hade Pineberry.com haft så många besökare. Varför denna ström av människor? Och varför hade det kommit in så mycket beställningar på Pineberry Jam till vår nylanserade plojsajt Pineberry.biz?

Sakta föll bitarna på plats. Brittiska tidningen Daily Mail var först ut med nyheten om det nya bäret. Hans de Jong på det holländska företaget Bekkers hade korsat fram ett nytt bär av en gammal, vit sydamerikansk jordgubbe och en nordamerikansk, röd jordgubbe. De gav det nya bäret namnet Pineberry.

Detta var för bra för att vara sant. Fanns det verkligen ett nytt bär eller var det bara ett aprilskämt? Journalister började ringa oss och de undrade om det var vi som låg bakom skämtet. Förutom att nyheten kom runt 1 april hade vi ju precis lanserat Pineberry.biz där vi på skoj sålde Pineberry Jam. Vi hade även lanserat Pineberry.info där vi skrivit en påhittad text om ett försvunnet bär. Intrigen tätnade, på Wikipedia spekulerades det om bäret fanns på riktigt eller om det var ett aprilskämt från vår sida.

Vi har gjort många aprilskämt under åren men just detta var inget skämt. Bäret fanns på riktigt.

Syrlig jordgubbe med antydan till ananassmak


I sällsynta fall går det att köpa Pineberries i välsorterade mataffärer i Sverige. För att råda bot på denna bärbrist är vi numera flera på bolaget som själva odlar det vita bäret. Om du får chansen att smaka en Pineberry kommer du äta något som påminner om en syrlig jordgubbe med ett stänk av ananas. Bäret är både delikat och vackert att titta på. Inte minst är det vår namne.

Men glöm inte. Vi var före bäret.