Vad är en bra länk?

Lär dig vad som är en bra länk

Bra länkar

Tidigare innebar sökmotoroptimering mer eller mindre att den som hade flest länkar som pekade mot sin sajt var den som hamnade högst upp i sökresultatet. Det ledde naturligtvis till att många utnyttjade denna svaghet i sökmotorernas algoritm och därför har sökmotorerna – med Google i spetsen – förfinat och utvecklat sina metoder för hur de värderar länkar.

Idag är det inte längre nödvändigtvis mängden länkar som avgör hur högt upp du syns i sökresultatet utan snarare kvalitén på de länkar som pekar mot din sajt (även om det fortfarande under kortare perioder går att ta sig till bra positioner i sökresultatet med stora mängder länkar – en metod som används frekvent inom segment där det finns mycket pengar att tjäna, som inom gambling och lån).

Kvalitétsbegreppet är något svårt att sätta fingret på och Google ändrar hela tiden förutsättningarna för hur en länk ska utformas för att ge så bra resultat som möjligt.

Här följer ett antal punkter som generellt kännetecknar en bra länk:

 • Den ligger på en relevant sajt
  Säljer du kläder är det bra om du får en länk från en annan sajt som handlar om kläder och mode. Kanske är det på en tillverkares sajt eller på en modeblogg.
 • Den ligger i en relevant kontext
  En bra länk ligger i en kontext som är relevant för din verksamhet. Säljer du kläder är det med andra ord bra om länken ligger på en sida som handlar om kläder. Får du en länk från en blogg är det bra om länken ligger i en text om kläder, inte på en annan undersida vars innehåll handlar om träning.
 • Ankartexten matchar det ord du vill synas på
  Just denna punkt är lite känslig. För att synas på exempelvis ”kläder” är det bra om du har länkar vars ankartext är just ”kläder”, men du får inte heller ha för många av denna typ då Googles algoritm kan tolka det som att du bryter mot deras riktlinjer genom att manipulera länkar till din sajt och därmed kan din sida hamna i ett filter.
 • Den ligger inte sitewide
  Google har filtrerat sajter med många så kallade ”sitewide-länkar” pekande mot sig. En sitewide-länk är helt enkelt en länk som ligger på varje enskild sida på en sajt, exempelvis i sidfoten eller i en sidomeny. Se därför till att länkar som pekar mot din sajt inte ligger sitewide.
 • Den kommer från en sida med hög PageRank
  Tidigare betydde PageRank mer eller mindre allt då den visade vad en sajt överför i länkstyrka. Den publika PageRank-siffran visas inte av Google längre, men är fortfarande en värdemätare av en sajts styrka. Ju starkare sajt (enligt PageRank), desto mer länkstyrka.
 • Den ligger på en sida med endast ett fåtal andra länkar
  I och med att utgående länkkraft fördelas över samtliga länkar på en sida innebär det att din länk får mindre kraft ju fler länkar som pekar ut från sidan. Se därför till att din länk ligger på en sida som har så få andra länkar som möjligt.
 • Den ligger på en sajt som i sin tur har många inlänkar
  Om sajten som din länk ligger på själv har bra inlänkar innebär det generellt sett att styrkan i länken till din sajt också är hög.
 • Länken är Follow
  Sökmotorerna har infört ett attribut som heter Nofollow som kan sättas på länk. Genom att sätta Nofollow (rel=”nofollow”) på en länk berättar du för Google att just denna länk inte ska följas och då överför den inte heller någon länkstyrka. Två varianter av rel=”nofollow” är rel=”sponsored” och rel=”ugc” som i praktiken fungerar på samma sätt.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.