Canonical

Lär dig hur canonical kan hjälpa dig med duplicerat innehåll

En canonical tag hjälper dig hantera duplicerat innehåll

kanoniseringI februari 2009 introducerade Google, Yahoo and Microsoft ett element som de kallar canonical. Denna tagg hjälper dig och sökmotorer med duplicerat innehåll. Med denna tagg kan du på dina kopior berätta för Google vilken sida på din sajt som är originalet och därmed undvika duplicerat innehåll.

Vi använder oss av följande exempel:

https://www.exampel.com/produkt1
https://www.exampel.com/produkt1?160cm

Här tänker vi oss att du har en produkt och att den finns i olika storlekar, och att varje storlek har en unik URL men att innehållet i övrigt är helt identiskt mellan dessa två sidor.

Om du i detta fall vill undvika duplicerat innehåll med hjälp av en canonical URL kan du i headern i källkoden på sidan https://www.exampel.com/produkt1?160cm lägga till taggen:

/>

På så sätt berättar du för Google att https://www.exampel.com/produkt1?160cm är en kopia och att https://www.exampel.com/produkt1 är originalet.

Funkar mellan domäner

En viktig skillnad mot Noindex är att Canonical-taggar även kan användas mellan olika sajter. Detta innebär att om du exempelvis tagit en text från en sida på en annan sajt kan du peka din Canonical-tagg dit eller vice versa.

Självhänvisande canonicals

Självhänvisande canonicals (self referring canonicals) är en bra försäkring mot internt (och externt) duplicerat innehåll. Med en självhänvisande canonical menas att varje sida i sitt grundutförande, det vill säga utan parametrar, pekar en canonical till sig själv.

Om några parametrar läggs på URL:en minimeras risken att det orsakar problem med duplicerat innehåll eftersom den självhänvisande canonical-länken indikerar för Googlebot att sidan utan parametrar är originalet. Detta gör att URL:er med exempelvis UTM-parametrar eller affiliate-id:n inte indexeras.

Denna säkerhetsåtgärd hjälper även mot så kallade scrapers som skrapar innehåll och publicerar på andra domäner. Ibland scrapar dessa sajter hela innehållet på en sida och publicerar på egen domän. Om den självhänvisande canonical-taggen från sidan de scrapat också publiceras ökar chansen att Googlebot tolkar den URL:en som ägare till originalinnehållet.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.