Rendering och SEO

Lär dig hur rendering kan påverka din SEO

Rendering och Google

Efter att Google hittat en sida försöker de rendera den. Detta innebär att Googles maskiner läser igenom koden på sidan för att hämta ut sidans innehåll och förstå sidans struktur.

Det är viktigt att sökmotorer som Google kan rendera ut en sajts sidor på ett korrekt sätt. Dels behöver vi säkerställa att de kan rendera alla viktiga html-element i koden dels visuellt rendera upp hur sidorna ser ut i en webbläsare.

Om Google inte lyckas rendera innehållet på din sida, då hamnar innehållet inte i Googles index vilket i sin tur gör att innehållet inte kan ranka på Google. Det kan finnas flera anledningar till Google får problem med att rendera en sida. En orsak kan vara att du överanvänder JavaScript.

Det är av yttersta vikt att alla html-element som är tänkta att finnas på en sida renderas upp i koden när sidan laddas. Alla element som tar för lång tid att rendera för Googlebot riskerar att inte indexeras. Html-element på en sida som läses in efter klick kommer heller inte att vara tillgängliga för Googlebot.

I Google Search Console finns en funktion där du kan be Google att granska en sida på din sajt. Här kan du få en uppfattning om hur väl Google renderar sidan. Du kan även använda Googles mobilvänlighetstest för samma syfte.

Server-side rendering

Det finns olika tekniker för att rendera webbsidor. Den variant som ofta nämns som den säkraste för din SEO är server-side rendering. I detta scenario renderas sidan på din webbserver vilket gör att du har kontroll över renderingsprocessen. Motsatsen, client-side rendering, där sker renderingen i användarens webbläsare och då finns det flera olika saker som kan gå fel som gör att Googlebot inte kan läsa av hela eller delar av sidans innehåll. Läs mer om olika tekniker för rendering här.

 

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.