Google satsar på magisk sökmotor

Det ryktas att Google har en helt ny sökmotor på gång. Projektet som går under namnet Magi sägs fokusera mycket på AI men även på personalisering. Googles nya sökmotor förväntas se dagens ljus senare under detta år.

Google blev tagna på sängen i samband med lanseringen av Chat-GPT och utfärdade en ”code red” med syftet att intensifiera sina satsningar inom AI. Strax därefter lanserade Google sitt svar på Chat-GPT i form av chatboten Bard.

Enligt färska uppgifter var det flera anställda på Google som bad bolaget att inte lansera Bard då de ansåg att chatboten var alltför dålig. Bland annat beskrevs Bard som en ”patologisk lögnare” av Googles anställda. Med tanke på Bards relativt svaga mottagande skulle Google nog lyssnat på sina anställda.

Nu ryktas det om ännu en storsatsning inom AI. Denna gång handlar det om ett projekt som går under namnet Magi. Under detta magiska namn döljer det sig en helt ny sökmotor.

Ny magisk sökmotor

Enligt en artikel i New York Times håller Google på att bygga en ny sökmotor som har stort fokus på AI. Magi förväntas att lanseras i en begränsad skala under året.

I övrigt vet vi än så länge väldigt lite om ”Project Magi”. Men det talas om att den nya sökmotorn kommer lägga en stor vikt vid personalisering.

Personliga resultat ingen succé

Det är intressant att Magi förväntas satsa hårt på personalisering. För det är inte första gången Google väljer denna väg. Redan för knappt 15 år sedan började Google visa personliga sökresultat.

Men för några år sedan erkände Google att personliga sökresultat ytterst sällan förbättrar sökresultaten. Så jag tycker det är intressant att Google ännu en gång ser ut att satsa på detta. Vad är det som gör att Google tror att personliga resultat blir en succé denna gång?

Vad tänker du om Googles nya sökmotor Magi? Blir det en magisk upplevelse? Kommenterar gärna nedan!

En kommentar på "Google satsar på magisk sökmotor"

  1. Personligen tror jag inte att söket kommer ändras så mycket. Chat-GPT kom och skakade om hela sökvärlden men den initiala hypen har lagt sig och folk återgår till att Googla. Man vill ändå att svaren man får ska vara trovärdiga, pålitliga och kvalitetsbedömda av en tredje part (Google).

    Enligt statista.com bottnade Google i November 2022 (ungefär när GPT släpptes) på ca 83% av sökmarknaden för att nu åter vara uppe på 85% av totalen i hela världen.

    Det personliga söket har vi alla framför oss varje dag. I form av annonser som baseras på vilken målgrupp vi är i. Det organiska söket ser ut ungefär likadant för de flesta så där vet jag inte varför Google satsar så mycket krut.

    Den stora utmaningen framåt är hur Google och Microsoft lyckas placera annonser i en AI-chat. Det är en sak att kunna leverera information men den avgörande affärsfrågan är hur företagen kommer tjäna pengar på ett AI-sök.

    Det är dock en väldigt spännande tid för oss inom digital marknadsföring. Det händer så otroligt mycket nu och väldigt fort. Hittar nya verktyg nästan dagligen som kan underlätta mitt arbete.


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *