Så gick snacket på BrightonSEO september 2023

Fredrik Otterstål och Jonatan Bodin var på plats under höstens upplaga av BrightonSEO. Här möts SEO:are från hela världen under tre dagar för att dela med sig av sin kunskap och lära av varandra. Det är nördigt, lärorikt och festligt på en och samma gång. Precis som vi hade hoppats på. Här är vår sammanfattning av konferensen.

Första upplagan av BrightonSEO hölls år 2010 i ett rum ovanpå en pub och har vuxit från gång till gång sedan dess. I november anordnas konferensen för första gången utanför Brighton, då är det San Diego som bjuder in till SEO-konferens. Om succén håller i sig på andra sidan Atlanten återstår att se. I detta inlägg är det nämligen originalet i Brighton som står i fokus.

Som vanligt täcktes alla tänkbara delar av SEO under konferensen. Oavsett om du var intresserad av att höra om AI, contentproduktion, teknisk SEO, länkbygge eller hur du gör din SEO så miljövänlig som möjligt så fanns det föreläsningar att ta del av. En grym chans att lära sig mer och utveckla sin SEO-kompetens. Höstens BrightonSEO präglades av E-E-A-T, AI och automatisering. Just E-E-A-T var något som var återkommande i de allra flesta föreläsningar, vare sig det gällde content, teknisk SEO eller länkar.

Ämnen i fokus

E-E-A-T

Majoriteten av föreläsningarna nämnde E-E-A-T i någon form, oavsett övergripande ämne. Ett självklart första steg är att följa de E-E-A-T guidelines som Google själva delar med sig av, men det går att applicera samtliga aspekter i hela sitt SEO-arbete för att verkligen bli den trovärdiga auktoritet som påvisar både erfarenhet och expertis. Flera talare betonade även att E-E-A-T inte är något som går att trolla fram. Det gäller att verkligen bli och påvisa att man är en expert inom sitt område.

AI

Kanske ingen chock att även AI var på tapeten. Vi tar med oss lärdomar i hur man kan effektivisera sin text- och contentproduktion, dra insikter från större dataset och låta AI bli en naturlig del i sitt SEO-arbete. Konsensus är att AI är något som verkligen underlättar många arbetsuppgifter inom SEO. Däremot rådde det i vissa fall delade meningar i huruvida man kan eller bör använda AI fullt ut i sin textproduktion, med E-E-A-T i beaktning.

Loggfiler och crawl

Internet växer och med AI växer det ännu snabbare. Detta ställer högre krav på din sajts prestanda och hur väl Google kan crawla den. Vi fick se flera intressanta föreläsningar om ämnet. Bland annat föreläsningen “Crawl me maybe?” med Daniel Cartland som gick igenom flera hands on-exempel med klassiska fallgropar och hur man tar sig runt dem.

För att förstå hur Google bot beter sig och navigerar på din sajt kan en analys av loggfiler vara till stor hjälp. Flera föreläsningar under höstens BrightonSEO gick igenom olika sätt att gå till väga. Ett sätt är att använda Screaming frogs Log file analyzer, men ett annat enkelt (och helt gratis) sätt att se över hur Google crawlar din sajt är att kolla Crawl stats i Google Search Console. Du hittar denna rapport gömd under settings.

vy över crawl report i Google search console

Schema markup

Det finns schema markup för allt och det går att använda sig av det på fler sätt än man kan tro. Ett exempel är att man många gånger kan vara mer specifik i sin schema markup, såsom att man som företag ingår i en koncern, eller att ens företag är en online business. Detta var något som Itama Blauer lyfte i föreläsningen “Generating complex schema markup at scale with AI” med en referens till Yngwie Malmstens klassiska “How can less be more? It’s impossible. More is more!”. Om det finns möjlighet att lägga till fler parametrar så gör det!

Konferensens höjdpunkter

– Träffa alla fantastiska branschkollegor.

– De insikter och den kunskap vi tar med oss från alla intressanta föreläsningar.

– Att få prata och ställa frågor med personerna bakom verktygen vi dagligen använder oss av i vårt arbete.

– In depth training. Vi kan varmt rekommendera att boka in er på någon av de endagskurser som erbjuds i samband med konferensen. Det är ett perfekt sätt att fördjupa sig i ett ämne under en dag ihop med experter inom just det området. Vi fördjupade oss i link building och teknisk SEO.

– Fotograferas ihop med John Mueller.

Fredrik Otterstål och John Mueller

Det tar vi med oss från BrightonSEO

Man är aldrig fullärd i SEO. Det finns alltid något nytt att lära sig eller nya arbetssätt att testa. Även fast många talare belyste samma eller liknande ämnen som varandra hade de sin egna take på hur man kan hantera särskilda SEO-problem.

Ses vi på BrightonSEO i april nästa år?

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *