Sökstrategi

I grunden på all sökmotoroptimering hittar vi strategin, jag tänkte att vi skulle ta och titta lite närmare på just sökstrategi idag. Olika modeller som finns att välja mellan, hur man tar sig framåt, hur man går från strategi till faktiska resultat.

De flesta som pratar om sökstrategi idag begränsar sig till redan stora företag. Anledningen till det är enkel, ett stort företag har ofta redan en stark site där man kan dra nytta av befintliga strukturer. Om man redan har tonvis med länkar och en gammal site räcker det ju ofta med lite enkla handgrepp för att få trafik. För de allra flesta företag är situationen en annan däremot, jag har på senare tid jobbat en hel del med alldeles nya siter t ex och då spelar det ju ingen roll hur stor satsning man gör eller vilket kapital man har, siten är ändå purfärsk.

Sökstrategi i två delar

Jag tänkte att vi skulle dela upp strategisnacket i två delar, on page och off page. Den första delen ska vi inte gå in så djupt på för jag upplever att det är väldigt enkelt i sammanhanget. On Page kan i princip i sin tur ta två olika inriktningar eller en kombination av dem. Det handlar om att satsa på en sökordsstrategi eller en tail-strategi. Sökordsstrategin innebär då att man satsar specifikt på ett antal sökord som man vet genererar bra med pengar. Tail-strategin innebär att istället satsa brett och gå efter sökord man i förväg inte ens kan tänka sig. Nästan all framgångsrik SEO är en kombination av de båda, man satsar på ett antal sökord men ser till att ha en site som är så pass välbyggd och innehållsrik att den når den långa svansen av sökord med.

Länkstrategi

Det som är begränsande för i princip alla siter är deras länkprofil. Det är en sak att bygga siten så dant att man drar full nytta av de länkar man har men det är inte särskilt komplext, lite testande och lite erfarenhet så klarar vem som helst av det. Det som är komplicerat i sammanhanget är att ta fram en strategi för att få länkar. Om du inte tillhör dom som nöjer sig med att få den plats dina nuvarande länkar kan ge dig utan vill ha bättre resultat (om man t ex sitter på en ny site är det ju inte så roligt för då har man ju inga länkar). Jag ska ge dig lite idéer och verktyg till din verktygslåda kring länkstrategi, jag är nästan beredd att lova att om du bemästrar dessa kan du kalla dig fullfjädrad sökstrateg 😉

Bruslänkar

Jag väljer att kalla den första delen för bruslänkar eftersom det mest är brus vi pratar om. Det betyder inte att det är något fel på länkarna men om sanningen ska fram så är det inte en metod som särskilt ofta klarar att stå på egna ben. Det är en metod som kan fungera bra som komplement till andra delar i sökstrategin däremot. Till bruslänkar sorterar jag in sånt som länkkataloger, signatur i din profil i favoritforumet, de länkar du får när du lämnar kommentarer (här t ex) etc. Det handlar om ”billiga” och svaga länkar, billiga på det sättet att de inte kräver särskilt mycket av dig, du skriver en kommentar så får du en länk. Sanningen är att när det gäller länkar så får man ofta vad man betalar för.

Partnerlänkar

Med partnerlänkar menar jag faktiskt inte det som ofta brukar rubriceras partnerlänkar på diverse bloggar och hemsidor utan länkar från dina faktiska partners. Om du är återförsäljare, se till att tillverkaren länkar till dig. Om du är konsult, be dina nöjda kunder om ett utlåtande på deras bloggar osv. Nästan alla företag har möjligheter att hitta en del länkar här. Ett exempel på en mycket framgångsrik partnerlänk-strategi är ett projekt jag jobbade med för riktigt länge sen, ACEproject.org. Finessen med ACEproject är att det är FN och IDEA som står bakom och dom har ju en del partners av rejäl kaliber. En av metoderna som användes var att faktiskt skicka ut ett gammaldags brev till medlemsländerna och be dem länka. När länkarna ramlade in sa det tjoff.

Tyvärr har inte alla företag partners av den kvaliteten som dessutom är beredda att länka, det är förstås lätt när man har stora internationella organisationer i ryggen och tillhandahåller hjälp för den som vill ta sitt land från diktatur till demokrati (klart länkvärt). Det innebär att det finns en övre gräns på hur mycket länkar du kan få på det här viset och om du då rör dig i en bransch med god representation på Internet kommer det inte räcka hela vägen. Du kan utgå från att dina konkurrenter som har bra positioner har gjort samma sak plus lite till.

Byteshandel

Du kanske tänker direkt på länkbyten när jag säger byteshandel men jag vill beskriva ett litet bredare fenomen. En stor del av de länkstrategier som används världen över är en form av byteshandel. Det kan handla om att byta länkar rakt av men det kan också handla om att ge annat i utbyte mot länkar. Gästbloggande är ett exempel, du får en bra artikel av mig och jag får en länk av dig. Det låter kanske som att det är småskaligt men det finns till och med exempel på svenska företag som systematiserat och skapa processer kring just content for links. Mycket framgångsrikt kan jag tillägga.

Nästan allt det som brukar tas upp som framgångsrika metoder för inlänkar är byteshandel på ett eller annat sätt. Vårt eget Analysverktyg på den här siten är det på fler än ett sätt. Ett av perspektiven är att vi lagt tid på att utveckla ett gratisverktyg som sökmotoroptimerare kan använda och som tack för det får vi länkar till det. Ett annat är att om man får över en viss poäng så kan man sätta en badge på sin site som visar att man har en viss skicklighet inom sökmotoroptimering, du får badgen, vi får en länk tillbaka. Det finns hur många exempel på sånt som helst, länk mot länk, länk mot content, länk mot cred, länk mot prylar, länka för att delta i tävling etc, etc. Du kan säkert själv spalta upp en lång lista när du väl börjat tänka på vad som händer på Internet ur ett länkperspektiv. Faktiskt kan man till och med sträcka sig till att inkludera nästa punkt i byteshandel också. Alla transaktioner är en form av byte.

Länkköp

Nu kommer det komma sådana som säger emot mig, man kan förvänta sig det när man skriver om länkköp. Sanningen är att köpta länkar utan tvekan är en strategi som fungerar. Det kan låta som att det är en dyr strategi men ofta är det faktiskt tvärt om, eftersom det redan finns infrastruktur för länkköp kan det många gånger bli mycket billigare än andra metoder. Det man däremot måste vara uppmärksam på är (iofs som i alla andra metoder) kvalitet. Om man köper länkar så måste man köpa kvalitet, mail i din inkorg som säger 1000 länkar för $9.90 är inte intressanta.

Jag vill faktiskt sträcka mig så långt att säga att den som säger att länkköp inte fungerar borde gå om SEO-skolan. Jag kan visa upp i princip obegränsat med siter inom områden med hård konkurrens som tagit sina positioner med hjälp av länkköp. Det handlar heller inte om tillfälliga positioner utan långsiktiga, helt säkra placeringar som genererar enorma intäkter. Nästa punkt däremot är jag beredd att hålla med om att det utan tvekan finns vissa nackdelar med.

Spam

Google vill få det att verka som att spam inte är något som fungerar. Tyvärr fungerar det väldigt bra och sedan caffeine/mayday-uppdateringarna verkar det till och med fungera bättre än det gjorde innan. Den allra vanligaste formen av spam är Profil/Bloggkommentar/Forumpost-spam. Man använder sig av ett av de, många, verktyg som finns för att posta kommentarer, foruminlägg eller skapa profiler på en stor mängd siter. Ofta kan det handla om att man får siffror som 100.000 länkar över bara en månad. Visserligen är länkarna dåliga, de är ju samma typ som nämns i första punkten fast skräpigar och mindre relevanta, men man kan ändå under en period ta förstaplatser även på konkurrensutsatta sökord.

Notera ”under en period” för det är sällan spam faktiskt ger något bestående. Det kan variera från några dagar till några månader av bra resultat men förr eller senare tappar man resultaten igen. Jag ogillar verkligen kommentarsspam och jag rekommenderar inte alls metoden. Det är däremot lätt att inse att någon månad av förstaplacering på ett viktigt sökord kan vara värt en hel del och spam kan man lätt köpa in för någon hundring i månaden om man inte klarar av att hantera verktygen själv.

Bra content

Många gånger sägs det i branschen att bra content får länkar automatiskt. Det är önsketänkande, visst händer det ibland men långt från alltid, även lysande content behöver pushas för att det ska generera länkar i tillräcklig utsträckning. Intet ont om bra content däremot, det är i princip en grundförutsättning för länkar.

Din sökstrategi

Till sist vill jag alltså säga att det du ska fokusera på i din sökstrategi nästan alltid handlar om länkar, en välbyggd site ska i princip kunna klara sig genom att vara just det, det är länkarna som i nästan alla fall är begränsande. Börja med att titta på vilken metod som passar dig, vad har du som kan generera länkar, vad kan du ge i utbyte.

13 kommentarer på "Sökstrategi"

  1. Tack för en bra sammanfattning. Själv kan jag tillägga att det är kombinationen av dessa typer som verkar fungera bäst för mig. Jag köper dock aldrig länkar men har inget emot dem som gör det…


  2. Jo, det finns goda anledningar att arbeta på många sätt precis som du säger.


  3. Jag håller med websimon. Bra sammanfattat och tack för att du delar med dig.


  4. Bra inlägg, måste verkligen börja arbeta mer med länkar mot content. Något speciellt skäl till att du inte tog upp länkbeten?


  5. Tobias, tackar.

    Jonas, en anledning är att jag tycker det ofta faller in under byteshandel. En annan är att jag ännu inte sett någon som lyckats fullt ut med att få skala i det. Visst kan det vara en bra metod att få länkar men jag skulle inte våga mitt företags framtid på att vi alltid kommer komma på saker som är så intressanta att de sprider sig av sig själva.


  6. Delta i tävling mot länk har jag testar och det har funkat riktigt bra för min del. Men hur ser google på det, anser dom att det är en köpt länk? Dvs det krävs motprestation för att delta?


  7. Det är utan tvekan en bra fråga men jag vill hävda att huvudparten av alla länkar på nätet är någon form av transaktion, att det bara handlar om semantiska skillnader. Om jag gästbloggar hos någon byter jag ju text mot länk och båda har ju ett monetärt värde, om jag arrangerar en tävling så är det naturligtvis i vinstsyfte som jag får länken osv.

    Google har så vitt jag vet inte sagt något direkt om det men kollegor som jobbar som in house SEO på riktigt stora siter har nämnt att de fått ett varnande finger för allt för explicita tävlingar av det slaget. Skriv om oss för att vara med funkar, länka till oss för att vara med blir gränsfall.


  8. Pingback: Snabbloggat: Sökstrategi : Mathias Bilenberg – råpublicerad
  9. Okej, det är bra att veta. Men man tycker ju som du säger att många länkar är en form av transaktion. Att skriva ”skriv om oss för att delta” funkar ju också. Så får man hoppas att dom slänger med en länk.


  10. ”Bra content” är grunden precis som du säger. Men inom vissa branscher såsom poker är det näst intill omöjligt att få en länk ifrån konkurrenter. Detta för att alla vet vad länkar har för värde och just inom den branschen och många andra branscher så räcker det inte med bra content. Då kan andra alternativ vara ett måste och det är där som ”länkköp” föds…


  11. Väldigt intressant. Att det skulle vara ”bra” med SPAM länkar har jag inte hört tidigare. Riskerar man inte att bli straffad av google när man får så många länkar på så kort tid?


  12. Philip, du har utan tvekan rätt, det haglar inte direkt av bloggare som är sugna på att länka till bra pokercontent.

    Jimmy, jodå, klart det finns risker och som jag skriver så brukar det inte hålla särskilt länge. Jag har sett en hel del aktörer på svenska marknaden som gör det med lite mer moderation och då fungerar det bättre däremot. Vill ändå inte rekommendera som modell, särskilt inte om du jobbar någorlunda långsiktigt.


  13. Tackar för att jag hittade hit tack vare en länk. Vi på cominvision håller just nu på att bygger upp earth-aidnow.com


Kommentarsfältet är stängt.