Annonsera på Instagram

Syns för rätt personer vid rätt tillfälle

Marknadsföring och annonsering på Instagram

En stor del av annonsering handlar om att synas för rätt personer vid rätt tillfälle. Genom att annonsera på Instagram har du möjlighet att göra just detta. Instagram annonsering ger dig möjlighet att skapa helt unika målgrupper. Ett exempel på det är att kunna visa annonser för personer som har besökt din sajt, vilket kallas retargeting.

Vilka målgrupper kan man nå på Instagram?

Instagram är Sveriges näst största sociala nätverk, efter Facebook. Varje dag använder 65% av Sveriges befolkning sociala medier. Av dessa användare så är det 6 av 10 som använder Instagram, vilket är betydligt fler än tex LinkedIn och Snapchat. Ser man till målgrupper så kan man se att hela 98% av de som studerar, använder sociala medier. Tittar man på geografi så kan man se att användandet är ganska jämnt fördelat mellan städer och landsbygd. Det innebär att man i väldigt många fall kan hitta specifika målgrupper, utifrån det man vill förmedla. Vill man nå målgruppen kvinnor mellan 18-35 år i storstäder, så är det enkelt att rikta sin Instagram annonsering mot dem. Det är en av de många anledningarna till att Instagram är en mycket bra plattform att marknadsföra sig på.


Pineberry är en Meta Business Partner.

pineberry instagram on phone

Låt oss på Pineberry hjälpa er med er Instagram-annonsering

Vi optimerar varje konto grundligt för att ge det så goda förutsättningar som möjligt. Som kund till Pineberry äger ni alltid ert annonserings-konto och klicken betalar ni direkt till Facebook. Vi går inte in och uppdaterar ert sociala flöde eller svarar på kommentarer ifrån kunderna, den kommunikationen gör ni bäst själva.

Vi hjälper er med att:

 • Strukturera upp ert annonskonto
 • Analysera fram er rätta målmarknad
 • Ta fram nya målgrupper
 • Ta fram annonscopy
 • Hantera era kampanjer
 • Ta fram spårningskoder och retargeting
 • Rapportera och hjälpa er följa upp resultatet

Kontakta oss för ett kostnadsfritt förslag redan idag

Så fungerar Instagram-annonsering

Allt sedan det blev möjligt att annonsera på Instagram i Sverige 2015 har det varit en favorit för många företag. På Instagram kan du hitta nya målgrupper och skapa en bra bild av ditt företag. Annonseringen sker via Metas annonseringsverktyg och det går fort att komma igång.

Instagram retargeting

Många kunder väljer att inte genomföra sitt köp efter de t.ex. lagt en produkt i varukorgen. Ett bra sätt är att visa en riktad annons för dessa kunder som med stor sannolikhet kommer att avsluta köpet. Genom att använda retargeting på Instagram kan du enkelt nå dina tidigare besökare på sajten, många gånger kan du även nå kunder som varit inne på din hemsida i datorn med en annons i mobilen.

Den stora fördelen med detta är att du kan vara mer specifik i ditt budskap, på ett annat sätt än att skicka en generell annons. Har en person varit inne på din sajt vid ett tillfälle, så ligger den kunden närmare ett köp eller en konvertering än den som ser din annons för första gången. Med retargeting på Instagram får du en målgrupp som med stor sannolikhet redan är intresserade och ligger nära ett köp.

Bra tips för marknadsföring på Instagram

Instagram har utvecklats väldigt mycket som annonsplattform de senaste åren. En helt ny kanal för den svenska marknaden men ändå fylld med mängder av möjligheter. Vi hjälper dig att hålla annonseringen uppdaterad och optimerad. Men här kommer några bra tips för att skapa en lönsam annonsering.

 • Försök att engagera dina besökare med ett tilltalade annonsmaterial.
 • Rotera annonsmaterialet med jämna mellanrum för att inte trötta ut din målgrupp med samma annons.
 • Sluta inte jobba med målgrupperna, det kommer oftast finnas något du kan göra ännu lite bättre.

 

Vill du ha hjälp med Instagram-annonsering?

Bildformat och annonsutformning på Instagram

När man tar fram annonser till sociala medier så är bilderna ofta avgörande för annonsens kvalitet och hur den uppfattas av den som ser annonsen. När ni ska annonsera på Instagram så skickar ni bilden ni vill använda till oss, och vi utformar annonstexter och sätter ihop allt till en bra annons. Givetvis så kan ni även använda er av oss i val av bilder och vad vi rekommenderar att bilden ska vara utifrån det ni vill annonsera för. De rekommenderade bildformaten är:

Bildtyp

 • Profilbild – 1080 x 1080 pixlar

 • Liggande Instagrambilder – 1080 x 566 pixlar

 • Stående bild – 1080 x 1350 pixlar

 • Instagram Stories – 1080 x 1920 pixlar

 • Vill man annonsera med video på Instagram så rekommenderar vi följande:

Instagramflödet

 • Bildförhållande: Rekommenderat 4:5 men stödjer från min 9:16 till max 1.91:1

 • Videolängd: 1-120 sekunder

 • Ljud: Vi rekommenderar att använda ljud, tänk på att många användare kommer se den utan ljud.

 • Textning: Ja, att föredra i många fall

Instagram Stories

 • Bildförhållande: Rekommenderat 9:16, stödjer från min 9:16 till max 1.91:1

 • Videolängd: 1-120 sekunder

 • Ljud: Vi rekommenderar att använda ljud, tänk på att många användare kommer se den utan ljud.

 • Textning: Ja, att föredra i många fall

 

 

4 steg till framgångsrik Instagram-annonsering

 1. Det första man behöver fundera på är vad målet med annonseringen är. Instagram ger möjlighet att hitta helt unika målgrupper, därför behöver man ha ett mål med vilka man ska nå och vad man vill att de ska göra. Är det varumärkeskännedom, engagemang eller försäljning som är det primära målet.
 2. När man har ett mål så gäller det att ta fram en strategi för syftet. Många företag väljer att driva olika kampanjer beroende på vilket syfte man har. Exempelvis en kampanj för varumärkeskännedom och en annan för försäljning. Dessa två behöver olika strategier för att lyckas. Vi kan hjälpa er med att bestämma dessa strategier.
 3. Den tredje delen handlar om budskapet, vilket budskap ni vill föra fram för varje kampanj. Här gäller det att förstå vilken målgrupp man riktar sig mot och hitta rätt budskap med sin Instagram annonsering. Är det video eller stillbild som passar bäst, eller en kombination av både bild och video. Det gäller också att vara relevant i varje målgrupp. En video kan engagera tittaren på bara några sekunder, medan en bild kan leda till eftertanke och kanske krävs att man ser flera gånger. Instagram är främst utformat för bild och video, därför är det viktigt att man får fram budskapet och relevansen i varje bild och video.
 4. När man fått ut sina Instagram annonser så gäller det att mäta, analysera, utvärdera och optimera. Vi genomför A/B testning och ser till att få tillräckligt med data för att kunna motivera optimering och genomföra förändring. Med sociala medier och digital marknadsföring så är möjligheterna enorma, och därför är det viktigt att ta rätt beslut baserat på rätt data. Efter varje kampanj gäller det att utvärdera vad som har gått bra och vad man kunnat göra annorlunda för att nästa kampanj ska bli så lönsam som möjligt.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.