Interna länkar

Lär dig hur interna länkar och SEO fungerar

Interna länkar visar vägen

Som vi tidigare berättat i SEO-skolan hittar sökmotorer nya sidor genom att klicka på länkar. Därför är interna länkar en väldigt viktig sak när det kommer till SEO. Både ur ett sökmotorperspektiv och ett användarperspektiv är det bra om du från en sida länkar till andra relevanta sidor inom samma ämnesområde.

En bra navigering samt breadcrumbs löser ofta internlänkningen till en viss nivå, men genom att addera relevanta interna länkar i brödtexten på dina sidor kan du ytterligare förstärka din möjlighet till bra synlighet på Google.

Just föregående mening är ett bra exempel på hur du kan använda dig av interna länkar. När du skriver om något relaterat, i detta fall navigering, breadcrumbs och brödtext, ja då är det relevant att internalänka till dina sidor som handlar om just det.

Detta gör det enkelt för din besökare att läsa mer om dessa ämnen, men framförallt i detta sammanhang hjälper de interna länkarna Google att förstå hur dina sidor hänger ihop samt fördelar den auktoritet du har inom ämnet.

Ankartext på interna länkar

En av de saker som lätt glöms bort när det gäller interna länkarna är ankartexterna. En ankartext är den text som står på länken och ger Google en fingervisning vad sidan som länken leder till handlar om.

Detta är en viktig faktor och det är enkelt att förstå varför. Tänk dig att du har en e-handel där du säljer olika sorters skor. Du säljer bland annat skon Nike Air Force 1. Det är ganska vanligt att det i ankartexten till sidan för just denna sko står ”Köp” och då berättar du för Google att sidan handlar om köp snarare än om Nike Air Force 1.

Ett annan vanlig, och dålig, ankartext är ”Läs mer”. För du kan inte genom att se på denna ankartext förstå vad sidan du kommer till handlar om. Vi människor kan utifrån sammanhanget ofta förstå vad som gömmer sig bakom en länk där det står ”Köp” eller ”Läs mer” men sökmotorer som Google behöver hjälp på traven.

Ge dina interna länkar den kärlek de förtjänar!

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.