Hreflang

Lär dig varför hreflang är viktigt om du har flera språk

Hreflang för att hantera språk

Att en sajt finns på flera språk är en stor möjlighet från ett SEO-perspektiv. Har du flera språk på din sajt är det viktigt att Google kan komma åt alla landsversioner av sajten samt att de förstår vilken version och språk som riktar sig till vilken marknad. Om detta inte görs på rätt sätt kan fel version visas eller att sajten inte får någon synlighet alls på en viss marknad.

I december 2011 lanserade Google konceptet Hreflang som ett sätt att i koden markera för Google vilket land samt språk innehållet på en viss sida riktar sig till.

HTML header, HTTP headers eller sitemap

Du kan välja bland tre olika ställen att implementera hreflang på; HTML header, HTTP headers eller i en XML-sitemap. Av dessa är det överlägset vanligast att lägga hreflang i HTML headern på respektive sida. För Teslas sida om deras Model 3 kan det då se ut så här (jag har valt några, men inte alla, av deras marknader):
Sättet att ”läsa av” hreflang är utifrån detta exempel är att https://www.tesla.com/de_at/model3 är en sida på tyska som som riktar sig till landet Österrike.

X-default

I ovan exempel finns även något som heter X-default. Detta är ett standardvärde som Google använder sig av i de fall du inte specificerat en viss marknad. Om du exempelvis får en besökare från Kanada och du inte har angett Kanada i din hreflang, då kommer Google sannolikt visa den URL du anget i X-default för denna besökare.

Viktigt med rätt ISIN

Hreflang är lite klurigt och det är lätt hänt att det blir fel. Det är viktigt att använda rätt format på ISIN för språk och länder, samt att sätta dem i rätt ordning.

Om du vill rikta dig till Belgien med en sida kanske man kan tro att nedan formatering är korrekt.

hreflang=”be”

Men språket ska vara först i hreflang och där betyder ”be” Belarusiska (vitryska). Istället behöver det se ut så här:

hreflang=”fr-be”

Där ”fr” är franska och ”be” Belgien, och denna variant använder du dig alltså av om du vill rikta dig mot Belgien och där språket på denna sida är på franska.

Flera varianter på samma språk

Det är ganska vanligt att det finns flera versioner av samma språk på din sajt. Du har kanske en del som riktar sig till USA, en del till Storbritannien, en del till Australien och så vidare. Men alla dessa landsvarianter är på engelska och närmast kopior av varandra.

I detta läge kan hreflang även hjälpa dig att hantera problemet med duplicerat innehåll som uppstår på grund av att du har flera versioner av samma språk. Till skillnad mot när du använder dig av noindex eller canonical vill du i detta fall att Google ska indexera alla varianter. Men med hjälp av hreflang hjälper du Google att förstå varför du har flera varianter och underlättar för dem att visa rätt variant på rätt marknad.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.