Så lyckas du med din SEO på Google efter Amazons intåg

Amazons lansering på den svenska marknaden skapar en ny situation för många e-handlare. Ur ett SEO-perspektiv får du en ny stark konkurrent att tampas med i sökresultaten. I den här artikeln belyser vi hur du kan nyttja synergierna mellan din sökmotoroptimering på Google och din annonsering på Amazon – och äga över Amazon på Google.

Det är egentligen för tidigt att säga exakt hur den nordiska e-handelsmarknaden kommer att förändras i och med Amazons lansering. Amazon har en enorm marknadsandel i USA men är inte lika dominanta i Europa, åtminstone inte ännu. Holländska Amazon tog sina första trevande steg som fullfjädrad marknadsplats i våras. De har dock redan rejäla och växande marknadsandelar i större europeiska länder såsom England och Frankrike sedan en längre tid tillbaka.

Med största sannolikhet kommer Amazons intåg att bli kännbart för många svenska e-handlare på olika sätt. Att sälja på Amazon eller inte är såklart en strategisk fråga som varje företag själva behöver svara på. Här finns stora möjligheter för många handlare att nå fler kunder och marknader men samtidigt andra skäl som gör att vissa företag tvekar.

Stark konkurrent i sökresultaten

Amazon.se lär med största sannolikhet bli en stark konkurrent till alla e-handlare på Google – både i de organiska och köpta sökresultaten. Deras intåg kommer oundvikligen leda till högre CPC-nivåer på Google Ads och kan även innebära mindre organisk trafik från Google om du inte har en strategi för att hantera det.

Redan idag är det inte ovanligt att Google står för 50-60 procent av den totala trafiken till en e-handlares sajt. Inom kort kommer en av världens största e-handlare att konkurrera med dig på många av dina viktigaste söktermer.

Spännande tider, eller hur?

Som e-handlare behöver du ha en SEO-strategi för hur du ska tampas med Amazon.se i sökresultaten på Google. Här är några saker som är värda att tänka på.

Nyttja synergierna mellan Amazon och Google

Om du säljer på Amazon bör du löpande utvärdera vilka dina mest lönsamma produkter är i syfte att utarbeta en SEO-strategi för att ranka i topp på dessa produktkategorier på Google. Om dessa produktkategorier är lönsamma på Amazon kommer de även vara det på Google – där de flesta produktsökningar sker och troligtvis kommer ske även under den närmaste framtiden. Ditt yttersta mål med din SEO bör vara att äga alla dina viktiga produktkategorier i Googles sökresultat.

För att kunna nå dit är det viktigt att det finnas goda förutsättningar för samarbete mellan den part som ansvarar för din sökmotoroptimering på Google och den som hjälper dig annonsera på Amazon. Du behöver nödvändigtvis inte använda dig av samma byrå för båda disciplinerna, även om det såklart underlättar. Det viktigaste är att båda disciplinerna ges möjlighet att samarbeta med varandra och att informationen får flöda fritt dem emellan.

Hur vägen till toppen av Google ser ut och hur lång tid det tar kommer såklart att variera från sajt till sajt och är beroende av hur mycket du jobbat med din SEO tidigare.

En e-handel som satsar på sitt eget varumärke kombinerat med god SEO under längre tid har alla chanser i världen att äga sitt segment över en marknadsplats på Google – oavsett om marknadsplatsen heter Amazon, CDON eller något annat.

En i raden av marknadsplatser

Marknadsplatser i Sverige är egentligen inte något nytt påfund. CDON och Fyndiq har funnits länge och har på senare år även fått sällskap av bland andra Elgiganten och Åhléns som öppnat upp för andra e-handlare att sälja sina varor hos dem, parallellt med dessa företags egna sortiment.
Marknadsplatser

Amazon är ur det perspektivet bara en i raden av marknadsplatser som nyttjar sitt stora utbud för att nå synlighet på en större mängd lönsamma och konverteringsdrivande sökord på Google.

Samtidigt har denna typ av sajter svårt att bli de verkliga experterna inom exakt varje produktområde eftersom de primärt säljer andra handlares varor. Bredden av produktkategorier blir på det sättet både en välsignelse och förbannelse för dem.

Du kommer inte att kunna påverka andelen konsumenter som börjar sin köpresa på Amazon.se för att söka efter de varor du säljer. Däremot kommer du att kunna påverka hur du rankar på dessa produktsökningar på Google.

Jobba smartare med ditt innehåll, dina inkommande länkar till viktiga produktkategorier och se till att maximera synergierna som finns mellan SEO och all övrig marknadsföring och PR som ditt företag redan gör.

Amazon.se lär bli en tuff konkurrent ur ett SEO-perspektiv, tro inget annat, men du har alla chanser att bli den riktiga auktoriteten och specialisten inom just din nisch med rätt approach.

Amazon är en produktsökmotor

Till sist behöver vi komma ihåg att Amazon endast är en sökmotor för produkter. Google är en sökmotor för allt – från tidiga informationssökningar till konverterande sökningar som ligger nära ett köp.

AIDA-modellen

Historiskt sett har Amazon varit dåliga på att täcka in sökningarna som sker tidigt i en kunds köpresa. Och det är egentligen inte så konstigt. Eftersom Amazon säljer allt på sin marknadsplats från många olika handlare är det svårt för dem att bli en trovärdig expert inom exakt varje segment. Handlarna kommer alltid att känna sina produkter bättre än marknadsplatsen som säljer dem.

Av denna anledning lyser mycket av det guidande innehållet på Amazon med sin frånvaro. Det finns inget som tyder på att den svenska marknaden kommer bli annorlunda, även om vi sett att Amazon börjat skapa mer guidande innehåll på den tyska marknaden.

Det här är en ypperlig lucka som du bör nyttja för din e-handel. Genom att jobba smart med din SEO på Google kan du säkerställa att du med ditt innehåll svarar på dina kunders alla frågor under hela köpresan. Gör en sökordsanalys för att ta reda på hur dina potentiella kunder googlar och sätt igång med din content marketing för att skapa innehåll som täcker in sökfrågorna på bästa sätt.

Det här kommer medföra högre varumärkeskännedom över tid vilket leder till mer högkonverterande brand- och direkttrafik. Med denna strategi äger du din situation i större utsträckning och gör dig mindre beroende av försäljning via Amazon.

Spännande tider

För oss som jobbar med SEO innebär lanseringen av Amazon.se många nya och spännande SEO-utmaningar vilket såklart är jätteroligt. Samtidigt har vi full respekt att det kan bli en tuff omställning för många företag. Försök istället att se möjligheterna – det här är ett ypperligt tillfälle för många e-handlare att lyfta sig både en och två nivåer SEO-mässigt.

Hör gärna av dig till oss på Pineberry om du vill ha hjälp med hur du ska tänka kring din digitala marknadsföring i detta nya landskap som växer fram runtom oss. Just nu är vi extra taggade på att jobba med e-handlare som vill ta ett helhetsgrepp kring sin synlighet på Google och Amazon. Representerar du en marknadsplats är du självklart välkommen att kontakta oss också.