Doktor.se och Pineberry

Vägen uppåt för Årets Raket

Eller ring oss på: 08-559 23 991

Doktor.se startades 2016 och är en av Sveriges största aktörer inom digital vård. Förutom digital vård genom deras egna app driver de även fysiska vårdcentraler vilket ger dem en unik möjlighet att matcha patienters behov mot rätt vårdnivå på effektivt sätt. De har över 700 medarbetare och på sina digitala och fysiska vårdcentraler arbetar sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmän- och specialistläkare, kuratorer, psykologer, dietister och många fler för att kunna erbjuda bästa möjliga vård.

Utmaning

Digital vård är ett fält där flera olika aktörer tävlar om uppmärksamheten. Efter att framgångsrikt ha byggt upp varumärkeskännedomen med traditionell marknadsföring valde Doktor.se att satsa på SEO som en kanal för att nå ut till potentiella användare och hörde av sig till Pineberry i senhösten 2019 för att höra hur vi skulle kunna hjälpa dem framåt.

När våra sökmotorkonsulter tittade närmare på sajten och trafiken var det tydligt att det fanns stor potential i att arbeta med SEO. Fokus hade under lång tid varit på att driva besökare direkt till appen via olika marknadskanaler, utan att besökarna skulle gå via sajten. Men hur mycket besökare hade man då? Hur många landningssidor fanns det inne på sajten och fanns där några förbisedda möjligheter till konverteringar?

Svaret var att den organisk trafiken var låg jämfört med andra liknande aktörer och hur mycket sökningar det faktiskt fanns i segmentet. Det fanns helt enkelt inte så många sidor på sajten som kunde driva in trafiken, endast ett dussintal symtomsidor. Dessutom rankade de sidorna inte särskilt högt.

”Anledningen till att vi vände oss till Pineberry är att de kunde kombinera hög ambitionsnivå och kompetens med en transparent och flexibel samarbetsmodell.”

Leo Heijbel, Marknadschef Doktor.se

Metod

Arbetet inleddes med en stor sökordsanalys som låg till grund för sajtens struktur. Tanken har från början varit att allt ska vara skalbart. Utifrån sökordsanalysen valdes ett antal sökord ut där vi jobbade med texterna från flera håll; Pineberry, Doktor.se:s medicinska skribent, Doktor.se:s medicinska granskare och sedan tillbaka till Pineberry. Efter ett par vändor med omskrivningar och omdisponeringar fram och tillbaka så hittade vi en typ av mall där alla var nöjda.

Texternas sökord planeras av Pineberry därefter skrivs texterna av en medicinsk kunnig skribent och granskas av sakkunniga hos doktor.se innan de kommer tillbaka till Pineberry som lägger upp sidorna på sajten. Nyckeln har i mångt och mycket varit en grundlig sökordsanalys och en bra planerad sajtstruktur samt väldigt bra skrivna texter.

Utöver detta har Pineberry kunnat presentera förslag på förbättringar rörande sajtens tekniska aspekter, som pagespeed och strukturerad data som sedan implementerats på sajten. Detta har ytterlige bidragit till att öka synligheten och användarvänligheten. Målet med samarbetet har sedan start handlat om att öka synlighet och driva mer trafik; ett mål som har uppnåtts och överträffats.

När SEO-arbetet började ge tydliga resultat var det dags för nästa steg i form av Google Ads-annonsering. Det gedigna arbetet med att skapa dedikerade landningssidor för symptomord och övriga viktiga sökord i SEO-arbetet har gett en stabil grund att basera annonseringen på. Den höga relevans som skapats mellan sökord, annons och landningssida har genererat goda förutsättningar för höga kvalitetspoäng. Det i sin tur gör sökordsannonseringen mer effektiv. Ju högre kvalitetspoäng, desto lägre bud kan man lägga och ändå vinna samma annonsposition.

Resultat

Ett av de huvudmålen för SEO som sattes tidigt i samarbetat var att öka trafiken med 4000% inom 12-18 månader. Det målet uppfylldes redan efter 10 månader och ökningen har fortsatt efter det. Det hårda arbetet har inte bara lett till ökad trafik och fler konverteringar, utan ledde även till att Doktor.se blev utnämnda till ”Årets Raket 2020” som delas ut av Svenska SEO-priset.

Gällande Visibility Index, som grovt är en uträkning av ”antal sökord man rankar på x Sökvolym x rankingposition” så ser man att det ökade konsekvent under stora delar av året, ca 0,2-0,4 punkter per vecka. Den riktiga raketeffekten ser man i slutet av november 2020, då ökningen per vecka mångdubblas till mellan 3,5-5 punkter per vecka. Detta exemplet visar på att en SEO-ökning inte behöver vara en fast ökning utan kan ske exponentiellt. Ett fantastiskt resultat som visar att man bör jobba långsiktigt med SEO för att få störst effekt

Google Ads-strategin har inledningsvis fokuserat på att skapa höga kvalitetspoäng i kontot för att vinna annonspositioner med lägre bud än övriga aktörer. I skrivande stund har hela 64% av kontot poängen 10 av 10 möjliga och 88% av kontot 8 poäng eller högre.

Referens case Doktor.se

4000%

ökning av organisk trafik

50x

ökad synlighet

88%

+8/10 i kvalitetspoäng

Sökmotoroptimering

Ta plats och konkurrera i det organiska sökresultatet på Google. Vi hjälper dig att optimera din webbsajt och nå en relevant position på sökord som är viktiga för dig.

Läs mer

Google Ads

Med annonsering på Google kan du nå ut till alla dina potentiella kunder som letar efter dina produkter. Våra certifierade sökmotorkonsulter hjälper dig att lyckas.

Läs mer

Lyssna på vår sökmotorkonsult Kristian Jältsäter och Leo Heijbel prata mer om samarbetet i Tony Hammarlunds podcast Digital Marknadsföring.