Meta Description / Meta beskrivning

Lär dig hur du skriver en bra Meta Description

Meta Description

Meta Description, eller meta beskrivning, är en kort beskrivning av en webbsida. Den syns inte på själva sidan utan är den text som sökmotorn visar under den länkade rubriken i sökresultatet. Tillsammans med sidans titel hjälper den till att ”sälja in” klicket för dina besökare.

En Meta Description påverkar inte en webbsidas position i sökresultatet. Däremot ger en bra meta description en sida större chans att få fler klick (högre CTR) när du väl rankar i sökresultatet. En meta description ger dig möjlighet att beskriva en sidas innehåll mer utförligt och lyfta in fler av sina unika egenskaper än vad som är möjligt i titeln.

Följ dessa riktlinjer för att skriva en bra Meta Description:

 • Den ska innehålla den sökfras du optimerar för
  Om du har med sökfrasen i din meta description kommer de orden fetmarkeras i sökresultatet. Det gör att du sticker ut ytterligare om dina konkurrenter inte använder sig av sökfrasen i sina Meta Descriptions.
 • Den ska vara unik för varje sida
  I och med att varje enskild sida på din sajt ska behandla ett avgränsat ämne ska också varje Meta Description vara unik för varje undersida. ”Unik” i det här fallet behöver dock inte betyda att hela beskrivningen skrivs om för varje undersida. Driver du exempelvis en stor e-handel kan du skriva en standardbeskrivning för samtliga produkter, där du automatiskt lyfter in produktnamnet i beskrivningen.
 • Den ska vara mellan 130 – 156 tecken lång
  I sökresultatet har du en begränsad yta att synas på. Om din meta beskrivning överskrider 156 tecken riskerar du att den klipps av i sökresultatet och hela ditt budskap kommer inte att framgå.
 • Den ska innehålla fördelar, löften och en uppmaning
  Försök att formulera de fördelar din sajt har gentemot konkurrenternas. Har du exempelvis fri frakt eller störst sortiment kan du skriva det här. Avsluta med en uppmaning till besökaren för att locka den att göra det du vill. Ska den kontakta dig, beställa online eller läsa för att få mer information? Skriv det i din Meta Description. En meta beskrivning för en sida som säljer gula tröjor kan se ut så här: ”Köp snygga gula tröjor online. Vi erbjuder stort utbud, fri frakt och support dygnet runt. Beställ redan idag för leverans inom 2 arbetsdagar!”

Våra erfarna skribenter på Pineberry hjälper dig gärna att skriva optimerade meta descriptions. Kontakta oss för offert.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.