Vem är populärast i kungahuset? – Söktrendsguide

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Visste ni att Sveriges kung Carl XVI Gustaf har suttit på tronen i 50 år i år? Det är faktiskt den längsta regenttiden i svensk historia. Men hur populär är han? Kan det vara så att Kronprinsessan Victoria är mer populär? Det ska vi titta lite närmare på.

Ja, det här är en lite annorlunda artikel, hur har vi hamnat här? Jag har tittat på söktrender för andra områden tidigare, exempelvis Eurovision, Melodifestivalen och Årets julklapp. Genom att analysera söktrender kan man tolka både framtiden och samtiden. I samband med att jag hörde om Kungens jubileum undrade jag om vi kunde tolka hans popularitet genom att analysera söktrender och sökvolymer. Han lär knappast vara en Zlatan, men även skillnaderna mellan de olika medlemmarna i kungahuset är ju intressant att se.

Det är intressant att titta lite extra på kungahusets popularitet både för en trogen rojalist och för den som är mer republikanskt lagd. Hur intresset ser ut, särskilt mot de olika medlemmarna i kungahuset, kan ju visa både det ena och det andra. Därför har jag tagit fram en söktrendsrapport över kungafamiljen och intresset för dem. Även om alla sökningar inte är positiva kan man ändå utgå ifrån dem för att utröna ett generellt intresse, vilket blir vår barometer i detta fall.

Vilka ska vi undersöka?

Jag har valt att fokusera på kungen, drottning Silvia och deras barn för att se hur intresset ser ut. Vilka som ingår i kungafamiljen eller kungahuset är lite snårigt, och vi kommer inte gå in så djupt i det här, men kungahuset är Kungens direkta familj plus kronprinsessans barn, medan kungafamiljen är flera som är släkt med kungen. Exempelvis Kungens systrar ingår i kungafamiljen men bara hans äldsta syster är med i kungahuset, medans Prinsessan Madeleines make Christopher O’Neill tillhör varken kungahuset eller kungafamiljen. Chris är inte svensk medborgare och kan därför inte vara medlem i kungahuset. Det är också enbart kronprinsessans barn som ingår i kungahuset, inte hennes syskons barn.

Lite krångligt, men vi kommer alltså fokusera på utvalda personer ur kungahuset, inte kungafamiljen, i denna söktrendsrapport.

Vi tittar på kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och hennes man prins Daniel och deras barn prinsessan Estelle och prins Oscar. Samt hennes syskon prins Carl Philip och hans fru prinsessan Sofia, och prinsessan Madeleine.

Hur ser vi vem som är populärast i kungahuset?

I denna söktrendsrapport har jag titta på hur stora sökvolymerna är för olika medlemmar i kungahuset. Jag har valt bort söktermer där det är otydligt vad sökintentionen är eller där det är blandat med sökningar för annat, exempelvis för ”Victoria” som både är för kronprinsessan och för exempelvis en biograf med samma namn. Jag har sedan kombinerat sökvolymen för de söktermer jag valt ut, och utifrån dessa kan vi se vem som har mest sökintresse kring sig. Jag har också lagt in en kontroll så vi har något att jämföra med.

Kungahuset topplista över popularitet i sökvolym:

 1. prinsessan Madeleine – 43 000 sök per månad🥇
 2. kronprinsessan Victoria – 42 600 sök per månad🥈
 3. kung Carl XVI Gustaf – 42 000 sök per månad 🥉
 4. drottning Silvia – 30 600 sök per månad
 5. prins Carl Philip – 17 500 sök per månad
 6. prins Daniel – 16 000 sök per månad
 7. prinsessan Sofia – 15 000 sök per månad
 8. prinsessan Estelle – 8 500 sök per månad
 9. prins Oscar – 5 400 sök per månad

Det är ju väldigt jämnt men vi kan ändå se att Prinsessan Madeleine är den medlem ur kungafamiljen som är mest populär, i söket. En orsak till detta kan vara att det i media pratats en hel del vart hon ska bo. Men det är intressant att hon fortfarande bräcker sin far kungen som ändå har jubileumsår på tronen.

För att man ska ha något att jämföra med har jag även tagit fram sökvolym för drottningen av Eurovision och kungen av fotboll. Detta för att sätta ovanstående siffror i ett sammanhang:

 • Loreen – 84 000 sök per månad
 • Zlatan  – 51 000 sök per månad

Håller du med om trenderna i söket? Borde kungen och de andra i kungahuset jobba på att bli mer populära?

2 kommentarer på "Vem är populärast i kungahuset? – Söktrendsguide"

 1. Hej Tilde,

  De här artiklarna är alltid kul. Något som hade varit ett roligt tillägg i denna artikeln hade varit om ni också ställde de rådande partiledarna mot kungafamiljen (eller utvalda personer därifrån) tillsammans med Loreen och Zlatan för att göra det lite mer spicy – vem är mest populär i sök, republiken Sverige eller kungadömet Sverige?


 2. Hej Filip,
  Kul att du gillar dom! Ja, jag valde att inte ta in politiker för att hålla tonen underhållande, men det går definitivt att spå intresse där också. Min egen spaning är dock att det är mycket ”negativt” sökande på politiker också. Många vill hålla koll på vad t ex en minister gör oavsett om man gillar hen eller ej.
  mvh Tilde


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *