Trendprognos: Vem vinner Eurovision 2023?

Då var det dags igen, för glitter och glamour, för sökord och trendspaning! Vem vinner Eurovision 2023? Ja, det ska vi ta reda på.

Eurovision är som bekant en musiktävling där varje deltagande land skickar ett bidrag och sen röstar allihopa på vilken de gillar bäst. De högsta poängen har historiskt sett varit 12 poäng (även om idag så är det mer komplicerat). Konkurrensen är stenhård, och varje land gör allt de kan för att vinna. Många är nyfikna på vem som kommer att vinna Eurovision 2023 (också jag själv) och därför har jag tagit fram denna prognos.

Jag har gjort sånna här rapporter även tidigare. 2018 såg vi tydligt att Israel skulle vinna med Netta, och 2021 såg det ut som Islands Daði og Gagnamagnið skulle vinna, men de hamnade på en 4e plats. Jag gjorde det även för Mellon nu år och såg att Loreen skulle vinna. Man kan därför säga att dessa undersökningar ger en tydlig visning vart det är på väg, men det är inte 100%-igt. Som med de flesta prognoser med andra ord.

Men låt oss börja titta på datan:

I år kan man se att söket har varit ganska svalt. Den största toppen var i mars, och att det sedan dalat men är under uppgång igen. Är folk lite trött på Eurovision? Eller har det varit andra nyheter som tagit bort fokus? Det är mycket som händer i vår omvärld med inflation och krig, så det är inte helt otänkbart. Men även om söket dippade lite i april så har det funnits mycket sök som jag kan basera denna prognos på, så låt oss ta oss vidare till den.

Så här har jag gjort för att förutspå Eurovision vinnare 2023:

För att identifiera varje deltagande lands ”vinnare” i Eurovision Song Contest, undersökte jag sökvolymer kopplade till varje land och kunde där se vilka som hade mest sökningar. Eftersom man inte kan rösta på sig själv uteslöt jag sökningar till varje lands egna bidrag. Resultatet är en lista över varje lands ”12:a”.

Begränsningar

Några viktiga saker att ta i beaktning är att söket är släpande, därför får länder vars bidrag var klara tidigt en viss fördel. Exempelvis i Sverige har vi ju Mellon tidigt, vilket är en fördel i detta sammanhang. Länder som var klara med sina bidrag senare blir svårare att se i söket. Men med det sagt så ser man en tydlig trend som gör att jag tror att vi reda nu har en trolig vinnare av Eurovision 2023.

Eurovision 2021 topp 5 – störst i flest antal länder:

 • Sverige –  Loreen – Tattoo – störst i 27 länder
 • Finland – Käärijä – Cha Cha Cha – störst i 3 länder
 • Serbien – Luke Black –  Samo mi se spava – störst i 3 länder
 • Armenien – Brunette – Future Lover – störst i 2 länder
 • San Marino – Piqued Jacks – Like An Animal – störst i 2 länder

Eurovision 2023 topplista – störst i total sökvolym:

 1. Sverige –  Loreen – Tattoo 
 2. Finland – Käärijä – Cha Cha Cha
 3. Norge – Alessandra – Queen of Kings
 4. ÖsterrikeTeya & Salena Who The Hell Is Edgar?
 5. KroatienLet 3Mama šč!

Här ser vi tydligt att Loreen med sin låt Tattoo är en favorit i bra många fler länder än sin konkurrens, och även i den total sökvolymen mellan länderna är det Loreen som leder. Men Loreen har ju också vunnit tävlingen 2012, så en del av söket kan ju vara informationssökningar också. Men hennes musikvideo är en av de mest sedda på Eurovisions egna youtubekanal, vilket också är en signal.

En annan kul signal av detta är att vi ser att Finland är två både i total sökvolym och när det gäller att vara störst i flest antal länder (även om det är en bra bit efter Loreen).

Men desto mer intressant är att Armeniens Brunette hamnar längre ner även fast de har flest visningar på Youtube. Att det är så stor skillnad mellan söket och Youtube gör att man undrar om de kan kan klara sig i tävlingen. Men det återstår att se.

Vem tror du vinner? Vilken låt kommer du rösta på?

Vem tror du kommer vinna Eurovision 2023?

 • Sverige (68%, 54 Votes)
 • Finland (23%, 18 Votes)
 • Armenien (3%, 2 Votes)
 • Något annat land (skriv i kommentarerna!) (3%, 2 Votes)
 • Norge (1%, 1 Votes)
 • Österrike (1%, 1 Votes)
 • Kroatien (1%, 1 Votes)
 • Serbien (0%, 0 Votes)
 • San Marino (0%, 0 Votes)

Total Voters: 79

Loading ... Loading ...

2 kommentarer på "Trendprognos: Vem vinner Eurovision 2023?"

 1. Jag verkligen älskar dina analyser av mello och eurovision baserat på sök.
  Är ett stort fan av dessa tävlingar sen många år tillbaka och ser fram emot lördagens final.

  Baserat på din analys och den första semifinalen blir jag mer övertygad om att vi kommer vinna hela alltet.

  Ladda me chips, bubbel och danssteg.


Kommentarsfältet är stängt.