Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Fotograf, Loreen: Charli Ljung/Universal Music. Fotograf Marcus & Martinus: Ej angivet, SVT

Då var det dags igen för årets stora dos av glitter, musik och dramatik. Nu i helgen är Mellofinalen, och vi har som sig bör tagit oss ann uppgiften att spå årets stora mellovinnare. Genom att titta på sökvolym och söktrender såklart! 

Melodifestivalen är utan tvekan en av Sveriges största evenemang varje år och lockar miljontals tittare i hela landet. Inför varje års tävling försöker fans och experter att förutsäga vilken artist eller vilket bidrag som kommer att gå hem hos tittarna och jurygrupperna. En metod vi gillar för trendspaning är just att se på sökvolymer och söktrender. Genom att analysera vilka artister och låtar som söks mest på Google kan man få en indikation på vilka som är de mest populära och mest omtalade inför den stora finalen. Popularitet i en kanal leder ofta till popularitet i nästa, exempelvis i antalet röster.

Så vilka artister och låtar har fått mest uppmärksamhet och sökningar i årets Mello? Och vem eller vilka vinner Melodifestivalen 2023? Läs vidare för att ta reda på det!

Vi har även tidigare gjort denna typ av spaningar, exempelvis 2018 när vi väldigt tydligt kunde se att Netta från Israel skulle vinna. Därför vet vi att dessa undersökningar kan ge en föraning om vad som kan ske, även om det inte är hundraprocentigt verktyg. Se det ungefär som en väderleksrapport, fast i musik.

Så här har vi undersökt:

Vi har tagit fram sökvolymerna för varje deltagande artist och låt, och det ger oss en indikation på deras populäritet. Vi har också mot slutet av inlägget kollat på Google Trends. Melodifestivalen använder ålderskategorier (och även telefon som är en ålderslös kategori) i sin röstningsprocess, dessa kan vi inte se här. Även hur juryn kommer rösta tas inte med i våra siffror. Men det går ändå att se en tendens för hur det kommer på lördag i finalen.

Så vem vinner Melodifestivalen 2023 nu då? Så här ser resultatet ut enligt Google:

Melodifestivalen 2023 Topplista Sökvolym:

 1. 47000 sökvolym Tone Sekelius – Rhythm of my show
 2. 32000 sökvolym Theoz – Mer av dig
 3. 19000 sökvolym Marcus & Martinus – Air
 4. 13000 sökvolym Loreen – Tattoo
 5. 6400 sökvolym Paul Rey – Royals
 6. 6400 sökvolym Mariette – One Day
 7. 6100 sökvolym Nordman – Släpp alla sorger
 8. 5900 sökvolym Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávežan)
 9. 1400 sökvolym Smash Into Pieces – Six feet under
 10. 1300 sökvolym Panetoz – On my way
 11. 1100 sökvolym Maria Sur – Never give up
 12. 1100 sökvolym Kiana – Where have you been

I vår undersökning av sökvolymer kan man se att Tone Sekelius med sin låt Rhythm of my show är den med störst sökintresse. Tone har varit med tidigare i Mellon och är även känd sen tidigare som influencer på plattformar som Youtube och Instagram.

Ett problem med sökvolymsdata är dock att den är släpande, så det exakta sökvolymerna för februari är inte med i de här siffrorna. Vilket gör att nykomlingarnas populäritet inte syns på ett bra sätt i den här datan eftersom tidspannet av sökvolymer vi kan se inte matchar tävlingens längd. Hade melodifestivalen varit flera månader lång hade vi enklare kunnat se hur utvecklingen såg ut.

Vilket tar oss till nästa del av vår undersökning:

Melodifestivalen 2023 i Google Trends

Om vi tittar vi i Google Trends kan vi se att söket kring Tone Sekelius peakade vid den 4 februari, som också var hennes deltävling. Men! Vi ser även en annan utveckling i Google trends, nämligen att topp 4 har olika stora toppar. Där stämmer topparna bättre överens med förhandstippningar om att Loreen ska vinna. Så även om Tone Sekelius har de största sökvolymerna totalt så är sökningarna under topparna större för Loreen under det tidspann vi tittat. Här kan vi tydligare se hur sökningarna hänger ihop med tävlingens längd och form.

Melodifestivalen 2023 Topp 4 Google Trends:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Tone Sekelius
 4. Theoz

Så vem vinner melodifestivalen 2023?

Ja, ska man tro Google Trends är det Loreen som är mest trolig att vinna, ska man tro den något trubbigare sökvolymsdatan är det Tone Sekelius. Vad ska man tro? Man kan spå två saker av detta. Tone är den mest populära totalt i söket, eller att Loreen är den som var mest populär under sin deltävling. Det finns en risk att sökningarna handlar om annat än Tones musik, exempelvis informationssökningar om henne som influencer. Det finns också en fördel för artister som redan är kända, och det hjälper också om de var med i de tidigare deltävlingarna eftersom söket haft tid att utvecklas. Så oavsett om Loreen eller Tone (eller grabbarna Marcus & Martinus eller Theoz) vinner så skulle vi nog ändå kalla det för en skräll.

Men men, vem som vinner återstår att se. Personligen säger min magkänsla att det blir norrmännen som tar hem det i år, även om sökdatan säger en annan sak.

Vem är din favorit i Mellon i år? Kommer du rösta på dem? Dela med dig i kommentarerna.

Vem tror du vinner Mellon 2023?

 • Loreen (72%, 219 Votes)
 • Marcus & Martinus (9%, 26 Votes)
 • Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods (4%, 13 Votes)
 • Smash Into Pieces (4%, 11 Votes)
 • Maria Sur (3%, 10 Votes)
 • Nordman (2%, 7 Votes)
 • Tone Sekelius (2%, 5 Votes)
 • Theoz (1%, 4 Votes)
 • Kiana (1%, 4 Votes)
 • Panetoz (1%, 3 Votes)
 • Mariette (1%, 2 Votes)
 • Paul Rey (0%, 1 Votes)

Total Voters: 305

Loading ... Loading ...