Internetsatsningen – den kompletta guiden

Internet

Du har bestämt att ditt företag ska göra en satsning på nätet. Det är en utmaning för alla företag, oavsett storlek eller budget och det är lätt att misslyckas. Att slänga upp en webbplats har aldrig räckt någonstans, det lärde vi oss redan i förra bubblan, den stora frågan är vad du behöver göra för att din internetsatsning faktiskt ska lyckas.

Vad vill du?

Det första vi behöver göra är att ha en målsättning, alla webbstrategier fungerar inte för alla företag och alla plattformar är inte bra för alla. För att veta hur vi ska gå vidare behöver vi ha en målsättning och då pratar jag inte om ett antal sales, en viss omsättning eller om ett visst antal besökare utan mer övergripande. Det kan handla om att du vill sälja produkter eller tjänster till exempel. En i mina ögon bra början är då ”Jag vill sälja mina tjänster på nätet”.

När vi väl vet vad du vill har vi en bra början för då kan vi börja titta på hur du kan göra det. Låt oss fortsätta med exemplen sälja tjänster respektive sälja produkter. För att komma ytterligare ett steg skulle jag vilja veta om det handlar om en produkt eller tjänst eller om det handlar om en lång rad, har du en hel leksaksbutik eller vill du sälja hjälp med takskottning?

Var klok!

Innan vi går vidare skulle jag vilja skjuta in en liten notis om hur jag ser på start-ups på nätet. Det är inte riktigt samma sak men jag tycker att det är en viktig läxa. Min åsikt är att nästan alla start-ups går åt skogen, ok de kanske lyckas hanka sig runt utan att gå omkull eller de slukas av ett större företag men de lyckas inte. Det går att debattera varför det är så här men det är inte så viktigt för den här guiden, det som är viktigt är att vi känner till det och vet vad det får för konsekvenser. Jag vill absolut aldrig avråda någon från att göra en internetsatsning men jag vill ge en uppmaning att vara klok. De senaste 10 åren har det runnit ut en enorm massa pengar i satsningar som gått åt skogen och du vill inte hamna där.
Jag har startat en lång rad siter med vitt skilda målsättningar och rejält olika nivå på framgångarna. Det jag däremot inte gjort är att förlora särskilt mycket pengar någon gång och det är det vi ska se till att du inte heller gör. Lösningen är enkel, satsa inte mycket pengar innan du har Proof of Concept. Om du inte visat för dig själv att din idé håller så ska du inte tömma bankkontot (om eBay läst den här guiden hade de nog inte köpt Skype, Benetton hade kanske inte satsat på Boo.com och vem hade skjutit in pengar i Webvan)? Börja försiktigt och se till att du har flexibilitet och budget för att göra förändringar tills du märker att det fungerar bra.

Om du har ett litet företag som hyr ut tält i Skåne tycker jag att en webbsida för 15.000 kr är för dyrt i startläget. För att testa din idé krävs inte mer än ett riktigt billigt webbhotell och en wordpress-installation. Om du startar en webshop där du ska sälja leksaker så måste du skjuta in lite pengar men inte hela bankkontot. Starta smått och enkelt, gärna så att du själv kan uppdatera, göra alla förändringar och klara av det utan att behöva en stor budget. Om du som läser det här är Volvo-chef eller något liknande kanske du tror att det inte gäller dig men det gäller dig mer än någon annan. Om du tänker sälja bilar i en Webshop kan det mycket väl vara en superidé men det är inte värt 10 miljoner kronor för att testa. Be marknadsavdelningen, eller grannens son om marknadsavdelningen inte har kompetensen, att sätta upp en Magentoshop på ett av webbhotellen som kostar 10 kr i månaden. Om idén fungerar så fungerar den med en billig lösning också, du ska inte skala upp förrän du vet.

Kom igång!

Muspekare handMed det sagt så kan vi gå vidare till nästa viktiga punkt och det är kom igång-punkten. Eftersom nästan allt går att få riktigt billigt på nätet så finns det inga ursäkter för att inte börja redan idag. Hur ska du komma igång då? Jag skulle säga att det egentligen finns två sätt att starta och båda är snabba. Beroende på vad du har idag och vad du vill göra så får du välja en väg. Det handlar om att börja på en helt ny domän med en helt ny site eller utveckla den du redan har. Kanske sitter du på en trött företagspresentation du köpte förra årtiondet som inte fyller någon funktion idag, då kan du ju använda den. Möjligtvis sitter du redan på en dyr site som någon het webbyrå i Stockholm designat i flash eller en webshop byggd i frames någon gång på nittiotalets början, om det är svårt att göra ändringar kanske du ska starta på en helt ny domän i alla fall.

Om du bestämmer dig för att köra på en ny domän kommer du snart märka att nästan alla bra domäner är upptagna. Du har inte råd att köpa loss domänen.com och du vill inte köra på en-domän-med-bindestreck.biz. Om du är liten så är mitt tips att helt enkelt leta tills du hittar en com- eller se-domän som är ok, det går att hitta om man letar. Om du är lite större så kanske det kan vara på sin plats att köpa en men satsa på någon av de billigare domänerna i såna fall, det går att byta i framtiden så bränn inte hela kapitalet på att få precis rätt domän.

Med en fungerande domän på fickan är det inte svårare än att skaffa ett abonnemang på något webbhotell som verkar bra och slänga upp en site. Det låter kanske som att det är krångligare än vad jag får det att låta men det är det inte. För en företagssite där du ska sälja dina tjänster räcker det nästan alltid med en WordPress-installation och det är så pass smidigt att du kan ladda ner wordpress gratis och sen bara ladda upp på webbhotellet. Om du behöver en webshop så ta en titt på Magento, det är inte lika enkelt som WordPress men det finns folk som kan hjälpa dig installera om du inte klarar det själv, det gäller dig också Leif Johansson på Volvo, för några tusenlappar är ni online på någon dag.

Om jag väljer själv bland publiceringsverktyg så väljer jag nästan alltid något av dessa:

 • WordPress – till nästan allt
 • Drupal – om WordPress inte riktigt orkar
 • Magento – till webshoppen
 • vBulletin – för forum

90% av det som är viktigt är marknadsföring!

På Internet är marknadsföring kung, det är lätt att snöa in sig på att trimma loggan eller jobba med utbudet i shoppen tills fingrarna blöder men det är inte där du tjänar pengar. Visserligen kan det finnas anledning att göra det men inte i början. Det finns ingen regel som säger att en ful site säljer dåligt eller att man måste ha en bra teknisk lösning. Det finns däremot en regel som säger att om ingen hittar din site så säljer du inget. Till skillnad från en butik på Storgatan så finns det ingen naturlig ström av folk som passerar din site, du måste se till att de ser den. Allt det jag skrivit tidigare i den här guiden är egentligen oviktigt i jämförelse med det här, från och med nu är du en marknadsförare för det är det som ger dig en möjlighet att tjäna pengar.

Vi får lätt vissa bilder framför ögonen när vi tänker på marknadsföring, vi tänker på ”när du får oväntat besök” de tråkiga killarna och tjejerna på ICA och toppbannern på Aftonbladet. Allt det här är sånt vi ska hålla oss borta ifrån. Det kan mycket väl vara så att det här är det bästa sättet dom kan marknadsföra sig men på Internet gäller andra regler, toppbannern på Aftonbladet kostar skjortan och smakar bajs. Nästan oavsett vad du har för målsättning och för budget skulle jag vilja påstå att det är nu du behöver vara smart. Det gäller att använda de smarta och bra marknadsföringskanaler som finns.

Jag skulle vilja dela in de smarta kanalerna i 4 olika områden, Sökmotoroptimering, Sponsrade länkar, Affiliatemarknadsföring och Sociala medier. Nu kanske du hajar till för jag brukar inte skriva så mycket gott om marknadsföring i sociala medier men sanningen är att det är något som kan fungera bra med en mycket liten budget. Jag ska gå in mer på djupet på de tre andra eftersom jag anser att de helt klart är de tre vassare i listan men sociala medier måste åtminstone få bli nämnt för även om jag kan tycka att det är en liten skakig väg att gå så är det något som många växer med trots väldigt begränsad budget.

De tre viktigaste kanalerna

 • Sökmotoroptimering
 • Sponsrade länkar
 • Affiliatemarknadsföring

Sökmotoroptimering

Många anser att jag har fel här men min bestämda åsikt är att sökmotoroptimering är kungen bland marknadsföringsmetoder på Internet. Jag har dedikerat mitt arbetsliv till sökmotoroptimering av den anledningen. Sökmotoroptimering eller SEO som det ofta kallas kan förvandla en okänd webshop som blöder pengar till en vinstmaskin och investeringen behöver inte vara särskilt stor, särskilt inte om du jämför med hur mycket försäljning du får per spenderad krona. Du kan till och med göra din sökmotoroptimering själv om du inte finns inom ett allt för konkurrensutsatt segment. Jag skulle kunna fylla på den här artikeln med hur mycket information om sökmotoroptimering som helst men av utrymmesskäl får jag nöja mig med att hänvisa till vår SEO-skola. Den enda egentliga nackdelen med sökmotoroptimering är att det finns en startsträcka, det tar helt enkelt tid innan du börjar få besökare.

Sponsrade länkar

Du har sett dom hur många gånger som helst, varje gång du söker efter något så finns dom där och dom finns där av en anledning. Anledningen är att det fungerar bra, det skalar hur lätt som helst och du kan börja med en puttebudget och komma igång på kortare tid än det tog dig att läsa den här artikeln. Jag tycker att du ska kasta dig över Adwords och dra igång en kampanj på en gång. Svagheten med sponsrade länkar är att jämfört med sökmotoroptimering så är det mycket dyrare i längden (nästan alltid). Det är ju jättelätt att skala upp, du bara ökar budgeten men det innebär ju också att ju mer du växer desto mer betalar du och det finns ingen gräns. Visst, du betalar bara per besökare men du betalar ju för alla besökare oavsett om du har 1 eller 1 miljon.

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarkandsföring har stor potential när det gäller att skaka fram sales eller leads på nätet. Det gäller här att gå på rätt nätverk och du ska helt klart gå på ett nätverk i nuläget, att satsa på en egen affiliatelösning blir helt enkelt för dyrt och för komplicerat. En del av affiliatenätverken tar ut startavgifter och fasta avgifter, i mina ögon är det dels en onödig kostnad, dels ett tecken på att de inte har för avsikt att leverera. Ett av problemen med affiliatemarknadsföring är att du kommer vara tvungen att dela med dig av en ganska stor del av kakan till dina affiliates. Ett annat är att du kan skapa konkurrenter, om du i dagsläget har få eller inga konkurrenter så är det fritt fram i sökresultat och sponsrade länkar. Om du då börjar skaffa en massa affiliates har du helt plötsligt skapat din alldeles egna konkurrens.

MusNu har du fått det du behöver för att komma igång och jag tycker verkligen att du ska göra just det, en domän kostar en hundring, du får betala en hundring till för hosting i ett år och sen är det bara att köra. Se till att återkomma hit för fortsättningen på artikelserien om internetföretagande.

4 kommentarer på "Internetsatsningen – den kompletta guiden"

 1. Nu tycker jag det är hög tid för dig att sätta ihop den där boken du är ämnad att skriva, skörda och sedan leva gott ett tag. Förbeställer ett ex direkt:-) Annars riskerar du att gå in i väggen, för ingen normal människa kan hålla det tempot som du gör när det gäller informationssprutande.


 2. 🙂 Om det inte var så mycket arbete som alltid behövde göras så kanske det skulle vara en bra idé.


 3. En mycket bra och välskriven artikel! Gillar den här sidan skarpt, hade det inte varit för den hade jag antagligen varit ute i det fina vädret istället för att optimera mina META taggar osv 😉
  Tack ännu en gång!
  mvh Dennis


 4. Mycket bra artikel. Enkel, utan att överförenkla, och välskriven. Gillar framförallt hela resonemanget om att börja enkelt och testa, är idéen bra fungerar det med en billig lösning, och då kan man fundera på att skala upp. Som sagt, mycket bra artikel.
  Mvh// Jesper


Kommentarsfältet är stängt.