Hur du flyttar din Blogg.se blogg

Sedan en dryg vecka har Google valt att inte visa bloggar från tjänsten Blogg.se i sitt sökresultat. Det innebär att många som bloggar där redan har, eller kommer att, tappa mycket av sin trafik.

Vi tycker om bloggar, och tycker att alla som vill borde få möjligheten att göra sig hörda på internet. Därför har vi här satt ihop en liten guide för hur du så enkelt som möjligt ska kunna flytta din blogg från Blogg.se till en annan tjänst, och behålla så mycket av din trafik som möjligt. Det kommer bli en del pill med det, men det är det värt.

Exportera din blogg

Det första du ska göra är att exportera din blogg. Det gör du genom ett verktyg som finns på nätet.

Börja med att gå in i dina inställningar, gå till fliken Design, sedan Kodmallar och plocka fram mallen för Arkivsida.

Där ska du leta upp kodraden:

${EntryBody}

Och ändra den till

${EntryBody}

Spara kodmallen och gå till Verktyget. Där fyller du i din bloggadress och klickar på exportera. Du kommer få en fil som heter nåt i stil med ”export-2012-04-25_-_15-15-30.xml”.

Skapa en ny blogg och importera din gamla

Nu är det dags att starta en blogg på ett annat ställe. Vi rekommenderar WordPress.com just nu, men även Blogspot.com funkar bra. I den här guiden fokuserar vi på WordPress, eftersom det systemet är mest likt Blogg.se.

Börja med att gå till WordPress.com. Där registrerar du en ny användare och skapar en blogg.

När det är gjort går du till Verktyg och sedan Importera, och klickar på WordPress.

Där laddar du upp filen du hämtade i tidigare och klickar på Ladda upp fil och importera.

Se till att Google förstår

Nu borde din blogg finnas på två ställen. Det är inte så bra, men det går att lösa på ett lite fiffigt sätt. Det är här det blir lite pilligt, så håll i dig.

Det vi ska göra nu är att sätta en ”canonical-tagg” som pekar från din gamla blogg till din nya. Den berättar för Google att dina blogginlägg nu finns på en annan plats, och att det är där de ska gå för att hitta dig.

Gå tillbaka till Blogg.se, och till dina kodmallar. Där ska du lägga till en rad med kod i alla mallarna, och de ska se lite olika ut beroende på vilken mall du ändrar i.

Koden lägger du in mellan raden som börjar med och den som börjar