När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Det är många kampanjdagar, temadagar och dylikt att hålla koll på nu för tiden. Speciellt när det kommer till höstens viktiga period med black week, cyber monday och black friday. Här hittar du datumen du behöver ha koll på.

Förberedelserna inför denna period börjar för många ehandlare flera månader innan med både inköp och planering. Därför är det bra att redan nu markera dessa datum i kalendern. Speciellt om du vill synas i det organiska sökresultatet för Black Friday. Då räcker det inte att börja någon vecka innan, då oddsen är att det är försent för dig att putta ner dina konkurrenter. 2023 har hittils varit ett år som präglats av prisökningar och låg konjuktur. Det kan leda till att kunderna prisjagar mer, och kampanjer kan behövas för att behålla försäljningen. Så det skadar verkligen inte att lägga in en påminnelse i god tid om att förbereda inför höstens kampanjer.

Så vilket datum är black friday 2023? Här är hela listan:

2023

Här hittar du datumen för årets upplagor av black och cyber-perioderna:

Singles’ Day

11 november, vecka 45.

Singles’ day är ursprungligen från Asien, där det är en större kampanjdag än black friday. Var från början en kampanjdag med fokus på varor för unga singlar, men idag handlar det om allt möjligt.

Black Friday, Green Friday

Fredagen 24 november, vecka 47.

Black friday är från början en amerikansk shoppingdag som har många myter och historier kring varför den heter just ”svart fredag”. En vanlig myt är att dagen fått sitt namn för att man förr skrev förluster med röd penna och vinster med svart penna, och att denna dag var starten för julhandeln och därför var det första dagen man skrev i svart. En annan mer trolig version är att namnet är ett öknamn från polisen för att beskriva trafikstockningarna och snatteriet som shoppingdagen skapade. Det är inte helt klart vart namnet kommer ifrån, men på 1980-talet användes det över hela USA.

Idag är dagen förknippad med stora rabatter och många amerikanska shoppare står i kö för att få de bästa erbjudandena. På 2010-talet började dagen sprida sig över till Sverige och idag är det en mycket efterlängtad kampanjperiod för många kunder.

Green friday är samma dag som black friday, men är en lite annan profilering. Green friday är ett försök från handlare (och aktivister) som har fokus på hållbarhet att belysa sina sakfrågor, ibland med kampanjer, men också med anti-kampanjer. Det kan vara att belysa problemen med överkonsumtionen på vår planet, eller att uppmana kunder att återvinna eller laga sina produkter.

Black Weekend

Helgen 25-26 november, vecka 47

Cyber Monday, Green Monday

Måndagen den 27 november, vecka 48.

Cyber Monday är måndagen efter black friday-helgen och har fokus på online shopping. Cyber monday var från början ett försök från amerikanska ehandlare att konkurrera med fysiska butiker. En gång i tiden var nämligen black friday bara i fysiska butiker, så ehandlare hade en egen dag kort efter black friday för att försöka konkurrera.

Green monday är samma dag som cyber monday. Green monday har samma tema som green friday, och är en dag som ska belysa hållbarhet och klimatfrågor.

Black Week

Vecka 47-48

Black week är ofta samma vecka som black friday, i år vecka 47, men inte alltid. Det kan också vara start på black friday 24 november och fortsätta till veckan som följer, vecka 48. Hos vissa försäljare kan det också vara black weeks, och på gå i flera veckor före eller efter black friday.

2024

Här hittar du datumen för nästa års omgång:

Singles’ Day

11 november, vecka 46.

Black Friday, Green Friday

29 november, vecka 48.

Black Weekend

Helgen 30 november-1 december, vecka 48

Black Week

Vecka 48-49

Cyber Monday, Green Monday

Måndagen 2 december, vecka 49.

Avslutning

Dessa viktiga datum bör markeras i alla ehandlare och marknadsförares kalendrar. Så se till att du är redo, eftersom de är stora möjligheter, både för dig och dina kunder. Oavsett om du tänkt vara med eller inte. För om du och ditt företag vill delta i black week, cyber monday eller green friday är såklart upp till er själva. Men med rätt förberedelser kan det bli en win-win-situation för alla. Oavsett om du kör priskampanjer, varumärkesbyggande eller ”anti-kampanjer”.

Lycka till med årets kampanjer!