SEO-tävling

Tävling

På senare tid har det pratats en del om seo-tävlingar och priser i olika sammanhang. Precis som med allt annat så finns det förstås olika läger, en del som hävdar att man inte kan tävla i sökmotoroptimering – andra som hävdar att all sökmotoroptimering är tävling. Det verkar onekligen som att intresset för en SEO-tävling är stort så jag skulle vilja få en indikation, skulle du vilja tävla i sökmotoroptimering?

Det finns förstås inget som hindrar oss från att göra ett nytt SM i sökmotoroptimering om vi själva vill det. När jag skriver Vi menar jag vi som i SEO-branschen. Om intresset är stort så har jag inga problem med att arrangera eventet men jag har ingen lust att lägga ner den tiden om det inte är någon som är sugen. Jag tänkte därför be om lite input, skulle du vara intresserad av att delta i SM i Sökmotoroptimering?

Om du tycker det är intressant så kan du väl ta med lite tankar om hur det borde genomföras. Vilken tidshorisont ska tävlingen ha? Hur ska resultaten mätas? Vilka ordningsregler är viktiga etc.

31 kommentarer på "SEO-tävling"

 1. En regel borde vara att ”tävlingsbidraget” ska vara en nyreggad domän, men att sökfrasen inte får finnas i den domänen. Det för att eftersträva så lika villkor som möjligt för alla deltagare.


 2. Jag är på. Inga regler förutom nyregistrerad domän. Everything goes. 6 månader. Sverige.


 3. Ett ord som tidigare inte existerar. Bara nya domäner. 6 månader. Vinnaren får äran och en titel?


 4. Enda syftet personligen för att tid på en tävling vore om man lärde sig något av det, dvs för mig skulle viss transparens och framförallt diskussion mellan tävlingsdeltagare vara viktigt för att känna sig motiverad. Hur det rent praktiskt skulle gå till vete tusan 😉

  Men jag tror att jag är på…


 5. Jag är på!

  Finns några viktiga regler att ta del av i tråden på SEO-forum IMO, såsom att man inte får 301:a en äldre domän till den man precis registrerat.


 6. Är det bara fokus på placeringar eller är det trafik från sökmotorerna som ska mätas?


 7. Varför inte 🙂 Viktigt är regler sätts så som de nabil nämnde. Tycker att en portal för tävlingen + forum vore bra, just för att tävlingen skall bli en lärdom. Tävlande måste kunna diskutera med varandra. Jag tycker inte man får köpa tjänster heller, pengar borde inte vara en avgörande faktor. Svårt att hålla koll på allt men man får ju ha lite godtro.


 8. Jag tycker det är svårt att ens göra tävlingen hyfsat rättvis men jag är absolut på för att stödja branschen och Magnus i synnerhet. Reglerna måste vara extremt lätt tolkade.

  1:a-3:a på Google efter 6 månader är vinnarna. Släng in ett kul pris i motprestation mot att vinnarna bjuder på lite av sin taktik kanske?
  Det är ju inte så illa som det låter, de som vinner tävlingen kommer ju att bli sönderanalyserade av de andra oavsett, så man kan lika gärna berätta hur man lyckades.


 9. Trevlig ide, men den håller inte riktigt.
  SEO handlar förvisso om erfarenhet, men det finns så otroligt många tekniker som man kan använda sig av.

  Till exempel så skulle jag kunna skaffa tusentals backlinks per dag till en ny sida eftersom jag redan äger ett antal populära hemsidor. Jag skulle även kunna använda mig av automatiserade verktyg så som SEnuke x för att göra allt grovjobb.

  Denna tävlingen skulle bara fungera (enligt mig) om alla höll sig till whitehat metoder, vilket skulle vara nästan omöjligt eftersom att alla vill vinna.


 10. Hmmm låter som ett trevligt tillfälle till lite ”Good old SE spam”!


 11. VM i sökmotoroptimering har varit tidigare under åren, men jag vet inte riktigt om en sådan här typ av tävling skulle ge mer än obskyra domän namn, med tustentals backlings med olika verktyg. Vet inte om det krävs skills för det.


 12. Dags att damma av gamla Xrumer alltså…

  Let the best man (or woman win)

  Skämt åsido, låter lite småkul =)


 13. Mycket bra initiativ!

  Vad sägs om att toppa positioneringsfokuset med att vinnaren är den som konverterat flest av sina besökare till att genomföra en handling på sin hemsida? En ytterligare dimension inom Seo än enbart vertikalt tänkande.


 14. Med extremt tydliga regler skulle det förstås vara kul, men jag är ärligt talat lite tveksam. Var drar man gränsen mellan white och black? Om anything goes som Jesper säger, vilket kanske är enklare, kommer antagligen den med mest pengar, resurser och svarta metoder i hatten att vinna. Men är det sån seo man vill ”vinna” i/med?

  Med det sagt – lyckas vi skapa en väg runt ovanstående är det såklart en rolig idé.


 15. Bra idé och initiativ.

  Som sagt så är det den som har flest resurser, black-hat vilja m.m. vinnaren. kristofferF har dock en bra tanke angående konvertering som ett nyckeltal. Det svåra är att få olika tjänster/produkter att likställa sig med varandra. Det räcker med att jag valde fel färg på produkten så är jag förloraren. Men så är det ju i verkliga livet, SEO är inte allt då marknadsanalys, behovsanalys osv är en del hela processen.

  Den som erbjuder helrör och cigg för 50% av marknadspriset behöver inte optimera så mycket. Det sköter sig självt om man så säger.

  Lösning:
  Det står helt still i skallen just nu, så fort jag kommer på en idé så hittar jag fler skäl till varför idén inte fungerar. Men jag tycker det är av yttersta vikt att någon form av en tävling/gala äger rum. Speciellt efter den kritik jag var med i att ge till Swedma angående Guldnyckeln. Om inte annat kan ”vi” andra visa hur en SEO tävling bör gå till. Man kan ju inte bara klaga 🙂

  Om jag är med som tävlande? Nja, åskådare är min grej samt har svårt att hitta tid för att delta. Men jag ställer upp på andra saker som kan behövas


 16. Ni är alla helt övertygade om att det är Black Hat som är lösningen? Isf kan man ju inte gärna hävda att man kan sälja något annat till kunder heller utan att vara en bedragare.


 17. Jag är inte alls så säker alltså och tror dessutom att man inte kan sätta regler som gör att det blir en bedömningsfråga.


 18. Fullständig transparens om vilka metoder som användes skulle kunna vara en avgränsning. Lite som racingserier där alla köra exakt samma bilar.


 19. Kransbjörn, dessvärre så tror jag inte att alla skulle respektera detta.


 20. Förstorar vi inte upp problemen lite väl mycket nu? Olika former av SEO-tävlingar förkommer då och då. Så den problematiken bör inte vara något större hinder att handskas med.

  Och instämmer med Magnus där. När man läser en del kommentarer så får man intrycket att ni tror att det behövs black hat-metoder för att optimera i tunga/medeltunga SERPer i Sverige. Viket inte alls stämmer.
  I det här fallet kommer dessutom konkurrensens vara begränsad till de som deltar i tävlingen. Ja och då några som brukar optimera utom tävlingen bara för att se hur det går.

  Mer intressant är hur många det är som kan tänka sig att delta. Det krävs väl några dussin för att de skall bli en tävling att prata om och ge genomslag inom branschen.


 21. Nya domännamn + inga 301:or från äldre domäner, borde vara de enda reglerna.

  Kul initiativ


 22. Som hobby SEO tycker jag att en tävling låter roligt, ett litet projekt att lära sig på.

  Angående tävlingsform etc så gärna flera (relaterade) fraser att optimera för.


 23. Som självlärd SEO-kunnig genom att vårt företags existens (www.solentro.se) till stor del beror på huruvida vi rankas bra vid sökningar som till exempel ”gör en egen bok”, så skulle jag gärna se en tävling inom SEO.

  Framförallt för kunskapsinhämtningen;
  Vad gjorde vi rätt?
  Vad gjorde vi fel? osv.


 24. Låter trevligt! Hoppas att tävlingen körs med transparens så man kan följa den under tiden den pågår.


 25. Försten att få bort adobe från ”click here”, låter som ett lagom svårt mål att nå och inte särskilt vinstgivande för vinnaren.. (ett sådant ord gör det svårt att få sponsorer att blanda in kapital för att ta hem vinsten)


 26. Jag har tagit upp idén hos oss och visat på att det finns ett ganska stort intresse. Just nu finns det tyvärr inte möjlighet för oss att genomföra men vi är beredda att vara behjälpliga om det är någon annan som vill.


 27. Pingback: Sökmotoroptimeringens Tio i top (1) | Sökmotoroptimering med Länkfrossa

Kommentarsfältet är stängt.