Sikta på produkten – SEO för Webbshop

Om du driver en webbshop där du har ett större antal produkter (mer än 1 åtminstone) så kan det vara svårt att bestämma sig för en strategi för sökmotoroptimering. Det är för många nybörjare lockande att driva trafik till förstasidan eftersom det bland annat kan vara lättare att få länkar dit.

I nästan alla lägen är det fel att göra så av ett antal anledningar och det enda som kan berättiga det är i princip om man har en mycket dåligt byggd shop och problem med att få undersidorna indexerade. De två huvudanledningarna att det är bättre är konverteringen och relevansen och jag ska förklara.

Konverteringen

Det borde vara allmänt känt att ju närmare avslutet kunden landar på sidan, oavsett om det är sökmotorbesökare eller sådana som kommer via annonser på ett eller annat sätt, desto bättre konverteringsgrad får man. Om en besökare som sökt efter Fläsk är det mycket bättre om denne landar på sidan där du faktiskt säljer fläsk än på din förstasida.

Relevansen

Det är mycket lättare att bygga upp bra och relevant content på produktsidan. Det är naturligt och bra för besökaren med information om produkten på produktsidan medan det kan vara orimligt på förstasidan. En sida med bra och relevant content om produkten bör också kunna hjälpa till med konverteringen förutom att det gör nytta för sökmotoroptimeringen.

Mitt förslag om du ska optimera en webbshop är alltså en long tail strategi där du satsar på produkterna själva om det inte råkar vara så att du har ett enormt sökord som kan driva massor av trafik till hela siten. Optimera produktsidorna kommer inte bara vara enklare, det kommer också vara lönsammare.